Već ste rezbarili bundevu? Vrtlar otkriva uz koje sastojke će ostati svježa danima

0
Radiosarajevo.ba
Već ste rezbarili bundevu? Vrtlar otkriva uz koje sastojke će ostati svježa danima

Ukrašavanje bundeva krajem oktobra više nije "rezervirano" samo za američka dvorišta. Baš suprotno, izrezbarene i osvjetljene bundeve već se dugi niz godina mogu vidjeti diljem Europe pa tako i u balkanskim dvorištima.

Ako ste i vi među onima koji će prilaz svom domu u narednim danima ukrasiti ovim simbolom Noći vještica, pažljivo čitajte nastavak jer donosimo odličan savjet za vas.

Poznati vrtlar Michael Griffiths koji svojim kratkim, ali izuzetno korisnim, video savjetima na TikToku pod imenom @themediterraneangardener oduševljava hiljade i hiljade pratitelja, podijelio je odličan trik za produljenje vijeka trajanja izrezbarenoj bundevi. Bez obzira jeste li ju sami uzgojili u svom vrtu ili kupiti u trgovini, postoji odličan način pomoću kojeg će se duže zadržati na vašem dvorištu ili prozoru.

Balerina Nataša Gaponko: Upoznajte Snjeguljicu iz Narodnog pozorišta Sarajevo

"Bundevu dobro operite izvana, zatim pomješajte jednu kašiku izbjeljivača s jednom litrom vode - ja sam svoju smjesu stavio u bočicu s rasprživačem" objasnio je u svom videu Michael te dodao da ovaj trik vrijedi i za čitave i za već izrezbarene bundeve.

"Ako je izrezbarena, poprskajte i unutrašnjost i izrezbarene rubove - ovo će vas riješiti plijesni, plijesni i drugih neželjenih stvari.

Vaša će bundeva još malo duže izgledati svježe" stoji u njegovom videu, a umirio je i one koji su smatrali da bi izbjeljivač mogao biti štetan, objasnivši im kako će otopina brzo odreagirati u kontaktu s organskim spojevima te se zapravo rastvoriti u posve bezopasne spojeve.

@themediterraneangardener

How to preserve your Halloween pumpkin for a longer display. I'd always encourage people to use the flesh and seeds first when carving pumpkins first, do this after. If you're concerned about using a bleach solution - the solution will break down rapidly when exposed to the elements, turning into salt and water meaning there is nothing harmful left over. If you're putting your pumpkin outside and you're worried an animal might eat it, wait until the solution has dried on the pumpkin. This way the bleach will have done its work and then will have broken down into salt and water. Source: Bill Carroll, adjunct chemistry professor for Indiana University Bloomington and Chris Reddy, senior scientist in marine chemistry and geochemistry for Woods Hole Oceanographic Institution. #gardentok #gardeningtiktok #garden #gardening

♬ Halloween ・ cute horror song - PeriTune

Među komentatorima našli su se i oni koji su skrenuli pažnju na moguću opasnost za divlje životinje koje se noću kreću po naseljima i nerijetko omaste brk baš na izrezbarene bundeve.

Savjet je potaknuo jednog zabrinutog ljubitelja životinja da se zapita hoće li se izbijeljene bundeve nakon toga pokazati štetnima za jelo divljih životinja. "Otopina izbjeljivača se nakon sušenja razgrađuje na sol i vodu pa će biti u redu - samo malo slanija.

Ako želite biti posve sigurni, bundevu zadržite u kući dok se otopina posve ne osuši", objasnio im je Michael te dodao da ocat koji mu u komentarima predlažu u ovom slučaju nije alternativa jer, iako odlično sredstvo za čišćenje mnogih stvari, nije dezinficijens koji je potreban za produženje vijeka bundevi, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak