Orke ponovo napadaju: Na Noć vještica potopile jedrilicu!

0
Radiosarajevo.ba
Orke ponovo napadaju: Na Noć vještica potopile jedrilicu!
Foto: IMDb / Novi žestoki napad kita ubice

Grupa neobično drskih orki ponovo je na jugozapadu Europe potopila jedrenjak nakon što su ga nemilosrdno napadali skoro sat vremena - i to baš na Noć vještica. Ovo je već četvrti put da su orke iz ove regije potopile brod u posljednje dvije godine.

Kako se doznaje, Grazie Mamma — jedrilica srednje veličine u vlasništvu poljske kompanije za krstarenje Morskie Mile — je 31. oktobra napadnuta. Napad orki se desio na udaljenosti oko 45 minuta od obale Maroka u Gibraltarskom moreuzu, napisali su predstavnici Morskie Mile na Facebooku. 

Orke (Orcinus orca), poznate i kao kitovi ubice, više puta su udarali u kormilo jahte uzrokujući velika oštećenja i dopuštajući vodi da uđe u trup plovila. Uprkos tome što je dobio pomoć od marokanske mornarice i bio na sigurnom, brod je na kraju potonuo kada je ušao u luku Tanger-Med u Maroku. Svi putnici su sigurno evakuisani prije nego što je brod potonuo.

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Petak u Sarajevu: Vozačima uručena 645 prekršajna naloga

Neobičan napad je najnoviji primjer uznemirujućeg, novog ponašanja ponašanja orki koji naglašava zapanjujuću inteligenciju ovih smrtonosnih grabežljivaca.

Od 2020. godine orke stalno napadaju čamce u Gibraltarskom moreuzu - uskom tjesnacu između Španije i Maroka koji povezuje Atlantski ocean sa Sredozemnim morem - i okolnim vodama uz obalu Iberijskog poluotoka.

Ove napade je vjerovatno započela White Gladis, ženka orke koja je možda bila traumatizirana sudarom s čamcem. Neuobičajeno ponašanje se potom proširilo i na druge pojedince za koje se čini da postaju odvažniji i efikasniji u svojim napadima.

Do sada su najmanje tri druga čamca potopljena u tom području, pri čemu se posljednji incident dogodio u maju 2023., a prethodna dva u 2022. A u junu je jednoj jahti otkinuto kormilo s "nemilosrdnom efikasnošću" u 15-minutnom napadu.

Istraživači sumnjaju da orke sada uče druge jedinke da napadaju čamce. Svjedoci su također prijavili da su vidjeli kako orke "uče" druge pojedince kako da maksimiziraju štetu koju uzrokuju, ranije je izvijestio Live Science.

Do sada je samo jedan drugi čamac napadnut izvan Gibraltarskog moreuza i okolnih voda: jahta u Škotskoj, udaljena više od 3.200 kilometara, koju je udarala usamljena orka. Međutim, nemoguće je direktno povezati ovaj napad s drugim orkama.

Napadi na čamce nisu jedino neobično ponašanje orka koje su naučnici primijetili posljednjih godina. Od 2017. godine, par orka poznatih kao Port i Starboard ubili su desetine velikih bijelih ajkula u Južnoj Africi čupajući im jetru. A u oktobra ove godine, ovo ponašanje je prvi put dokumentirano i u Australiji, što nagovještava da se također može širiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije