Uživajte u turskom menemenu: Ukusni doručak s povrćem i jajima
Menemen je tradicionalno tursko jelo koje je idealno za početak dana – ukusno, zasitno i prepuno svježih sastojaka. Ova verzija popularne turske kajgane s povrćem pruža savršen balans okusa, a njen jednostavan način pripreme čini je idealnim doručkom za svaku priliku.
Bogatstvo paprika, paradajza i začina daje menemenu poseban šarm, dok jaja u kombinaciji s maslacem i svježim biljem čine jelo još bogatijim i ukusnijim.
Pripremite ovaj turski specijalitet u svom domu i uživajte u savršenom doručku koji će vas oduševiti.
Oglasio se rođak Mirze Tucakovića za kojim se traga na Bjelašnici: "Zašto iznosite neistine?"
Sastojci
- 4 paradajza srednje veličine
- 2 crvene paprike
- 3 žute paprike
- 1/2 ljute papričice
- 3 jajeta
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 1 kašičica sitne morske soli
- pola kašičice mljevenog bibera
- 1 kašika sitno isječene svježe nane
- 1 kašika sitno isječenog svježeg peršunovog lišća
- 2 kašike putera
- 1 kašika ulja
Priprema
Jaja izvadite ranije iz frižidera da budu sobne temperature. Operite paprike, paradajz i ljutu papričicu pa im izvadite sjeme i isjeckajte. Sitno isijecite crni i bijeli luk. Stavite puter i ulje u zagrijani tiganj pa otopite puter na srednjoj vatri. Dodajte isjeckane paprike, posolite pa poslije dodajte i luk i propržite. Zatim dodajte bijeli luk, papričicu, biber i paradajz, ali pazite da ne zagori. Dodajte jaja, posolite, varjačom promiješajte pa začinite. Ugasite ringlu, poklopite i ostavite malo da se uhvati korica.
To je to, prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.