Uživajte u Svjetskom danu pizze: Nastala je u 10. stoljeću, ali u potpuno drugačijem obliku

0
Radiosarajevo.ba
Uživajte u Svjetskom danu pizze: Nastala je u 10. stoljeću, ali u potpuno drugačijem obliku

Sa sirom, mesom, gljivama, povrćem, tunom, ananasom... Pizzu možemo pripremiti sa bezbroj dodataka, na razne načine, a danas je idealan dan da je naručite ili napravite kod kuće - jer slavi svoj dan!

Moglo bi se reći da je pizza u prvom obliku nastala još u 10. stoljeću u Napulju. Ljudi su pripremali pogaču s umakom od paradajza i malo naribanog sira za užinu. Onakva kakvu danas poznajemo, nastala je 1889. godine, a originalni recept - umak od paradajza, mozzarella, origano i bosiljak - mijenjao se od kulture do kulture. Tako u Japanu vole dodati lignje i majonezu, na Havajima stavljaju ananas, a novost je čak i kiwi kao dodatak.

Iako se smatra nezdravim jelom, prosječna energetska vrijednost dva velika komada pizze je otprilike 744 kalorije, stručnjaci su otkrili da jedenjem iste jednom sedmično smanjujete rizik od raka zahvaljujući umaku od paradajza koji sadrži likopen - vjerojatno najsnažniji antioksidans - i siru koji sadrži kalcij i kalij.

Edo Maajka godinama vodi bitku s poremećajem o kojem se malo govori

U Johannesburgu se 1990. godine napravila najveća pizza ikada - bilo je potrebno 500 kilograma brašna, 800 kilograma sira i 900 kilograma umaka od paradajza. Bila je široka čak 37,4 metra. Taj rekord nadmašio je jedan vlasnik restorana u Americi 15 godina kasnije. Uz pomoć 200 ljudi napravio je pizzu koja je sadržavala 1800 kilograma sira i 317 kilograma umaka. Svojim remek-djelom nahranio je svakog stanovnika Iowe s čak 10 kriški, piše Večernji list.

Mnogo ljudi u posljednje vrijeme stradalo je zbog ovog omiljenog jela. Neki su pali po stepenicama dok su radili dostavu, neki su se porezali na rezaču za pizzu, a broj ozljeda povećao se iz godine u godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak