Usta vas mogu svrbiti i zbog voća i povrća koje jedete
Ne, niste umislili. U pitanju je oralni alergeni sindrom (OAS) koji se pojavljuje kod osoba osjetljivih na polen.
Voće i povrće sadrže proteine koji su slični polenu i naš imuni sistem ih zamijeni za neprijatelja. Tokom 2015. godine, istraživači su zaključili da je osjetljivost na određeno voće i povrće veća kada je određena sezona alergija.
Hrana koja u najvećem broju slučajeva uzrokuje OAS su jabuke, breskve, šljive, trešnje, nektarine, lješnjaci, bademi i mrkva.
Karta Nacionalnog jevrejskog zdravstvenog servisa pokazuje kako je alergija na mrkve i kivije jača tokom proljeća, jer su njihovi proteini sličniji polenu iz tog perioda, dok su paradajz i lubenica aktivnije ljeti i sličnije polenu iz trave. Jabuke i banane imaju proteine sličnije jesenjim travkama.
Kako možete smanjiti šanse sa OAS? Kuhajte hranu, ogulite voće ili imajte antihistaminike pri ruci, piše NYMag.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.