Organske farme krava nisu dobre za zemljište

Radiosarajevo.ba
Organske farme krava nisu dobre za zemljište
Arhiv / Ilustracija
Ustaljeno mišljenje da je organsko mlijeko dobro, i da je za okolinu korisna sretna krava na travnatom polju, možda i ne trebamo prihvatiti kao jedino ispravno.

Arla u svojim reklamama je prihvatila ovakvo mišljenje, navodeći da je organsko mlijeko "dobro za zemljište" i za "održivu budućnost", ali je ASA (Agencija za standarde oglašavanja) izjavila da je ovakvo mišljenje pogrešno i zabranila reklamu, piše BBC.

Arla Foods je predstavila svoje dokaze ASA-i i objasnila jedan od ključnih principa održivosti organskog uzgoja na farmama, u smislu tretmana zemljišta.

Utjecaj na okoliš, kako navode, uzet je u obzir u svakom koraku proizvodnog procesa.

ASA je odgovorila da je to tačno, ali nije jednako s izjavom "dobro za zemljište", dodajući da je potrebno sagledati kompletan životni ciklus proizvoda.

To govori da Arla nije bila u mogućnosti dokazati pozitivne utjecaje na okoliš kroz cjelokupan "životni ciklus" proizvoda, kada se u obzir uzmu ukupni utjecaji mlijeka u ekološkom smislu.

Dokaz pozitivnih utjecaja organskog mlijeka nije tako očigledan kako zamišljamo.

Organski uzgajivači i proizvođači mliječnih proizvoda hrane životinje biljkama uzgojenim bez sintetičkih pesticida, ne koriste antibiotike, koriste manje energije u proizvodnji koncentrata i slično... Sve su to pozitivne stvari.

Ali organske farme proizvode manje mlijeka po grlu stoke, tako da koriste više površine zemljišta i više grla krava po litri mlijeka. A tu je i ne tako očigledan faktor proizvodnje metana, stakleničkog gasa, koji krave proizvode u velikim količinama.

Izvještaj OECD na međunarodni dan proizvodnje mliječnih proizvoda kaže:

"Organske farme pokazuju bolje rezultate u smislu kvaliteta zemljišta i vode, i u očuvanju biodiverziteta, ali se pokazuju lošije u emisiji metana u atmosferu.

Iako je okolišni utjecaj organskih farmi manji gledano na bazi statistike po hektaru, poređenjem sa rezultatima prikazanim po jedinici proizvoda drastično se poveća."

ASA u svojoj procjeni iznosi da izjava dobro za zemljište može da se interpretira kao pozitivan utjecaj globalno, uzimajući u obzir sve faktore utjecaja na okoliš, iako to prema iznesenim činjenicama nije tako te je stoga reklama zabranjena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije