Uskoro ćemo moći jesti i pakovanje za hranu
Po riječima znanstvenika, novi materijal bi trebao biti učinkovitiji u održavanju hrane zdravstveno ispravnom te istovremeno smanjiti količinu ambalažnog otpada i bačene hrane.
Novi materijal se temelji na kaseinu, proteinu iz mlijeka, a sam po sebi nema nikakav okus.
Istraživači napominju kako je okuse moguće dodati, jednako kao i vitamine, probiotike ili druge hranjive tvari.
Izgledom se novi materijal neće razlikovati od plastike, no bit će oko 500 puta učinkovitiji u čuvanju hrane od posljedica izloženosti kisiku.
Procjenjuje se kako se u svijetu baci 30-40 posto hrane, najčešće zbog toga što se pokvari prilikom transporta ili je bace prodavači i potrošači.
Prema podacima UN-a, u svijetu gladuje više od 800 milijuna ljudi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.