Zašto ne postoji sladoled sa okusom grožđa?

Radiosarajevo.ba
Zašto ne postoji sladoled sa okusom grožđa?
Da li ste ikada probali sadoled sa okusom grožđa? Da li ste ga ikada vidjeli?

Postoje brojne teorije o tome zbog čega ovakav sladoled ne postoji. Jedna je da se grožđe ne može zalediti, druga da predstavlja rizik za pse ukoliko ga slučajno pojedu... 

No, istina je drukčija. Grožđe sadrži veliku količinu vode, zbog čega ukoliko ga zaledite rizikujete komade leda u sladoledu. Ujedno, ako ga spremate kod kuće, grožđe možda možete svesti na gustinu pirea, no za velike komercijalne svrhe to je skoro nemoguće, upravo zbog količine vode, piše Thrilist.

A ni ljudi nisu navikli na taj okus, stoga bi pokušaj proizvodnje ovog sladoleda bio veliki rizik, jer ne postoji ni potražnja.

Internetom kruži urbana legenda kako je prvi sladoled od grožđa pokušao spraviti slavni sladoledar Robert Green još tamo 1876. godine, ali nije uspio zbog prisustva antocijanina, molekule u samom plodu koja sprječava smrzavanje. Nakon stoljeća neuspjeha isto je pokušao i Ben iz slavnog lanca slastičarnica Ben and Jerry’s, koji se na ovu nemoguću misiju odlučio kako bi osvojio Becky, sestru svog poslovnog partnera. Ne znajući tačno šta radi, Ben je počeo dodavati u sladolednu smjesu i kožicu grožđa, što je povećalo razine antocijanina te uzrokovalo stvaranje hladne kreme bolje čak i od klasičnog sladoleda. Svoje je otkriće odmah odnio Becky na degustaciju koja se, naravno, totalno oduševila, a dva-tri liza je dala i svom psu. No, na njen i Benov šok, pas se nakon nekoliko trenutaka srušio i uginuo, a dvojac je tek kasnije saznao kako je grožđe za njih iznimno toksično.

Ipak je ovo samo legenda.

Istina je ova: grožđe (i grožđice) jesu toksični za pse, ali ne toliko da životinja umre istog trena i niti u kojem slučaju dovoljno da se zbog toga zabrani proizvodnja jednog prehrambenog proizvoda, jer bi se na isti način morala zabraniti i čokolada, avokado ili grožđice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije