Uske farmerice i visoke pete opasne su po zdravlje

Radiosarajevo.ba
Uske farmerice i visoke pete opasne su po zdravlje
Uske farmerice, tzv. skinny jeans model, koje su već nekoliko sezona modni trend, mogu prouzročiti zdravstvene probleme kod osoba koje ih nose.

Zbog takvih uskih farmerica, žene, ali i muškarci koji ih nose, gube osjećaj u nogama. Riječ je o meralgiji parestetike, odnosno gubitku osjeta u vanjskom dijelu bedra uzrokovanog pritiskom na dio bedrenog živca u području prepone.

Do tog poremećaja dolazi uslijed stalnog pritiska na bedreni živac, za koji su u ovom slučaju zaslužne uske farmerice. 

Ovaj poremećaj najčešće se javlja kod osoba koje zbog posla nose usko remenje ili odjeću poput policajaca, građevinskih radnika i trudnih ili pretilih žena, ali sve je više oboljelih među mlađim trendseterima.

Još opasnije od uskih farmerica su uske farmerice u kombinaciji s visokim petama koje guraju zdjelicu prema naprijed i pogoršavaju cijelu situaciju. Na sreću, ljekari kažu da je utrnulost privremena i da ju je moguće jednostavno ukloniti nošenjem šire i komotnije odjeće odjeće.

Možda je vrijeme da uske farmerice napokon zamijenite nekim "širim" modelom, a štikle udobnim patikama ili balerinkama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak