Naučnici identificirali gen koji je okidač za depresiju

Radiosarajevo.ba
Naučnici identificirali gen koji je okidač za depresiju
Pixabay / Ilustracija
Naučnici sa Univerziteta Maryland uspjeli su identificirati gen koji uzrokuje depresiju i na koji se, što je najvažnije, može utjecati lijekovima.

Proučavali su mozgove ljudi koji su počinili samoubistvo. Otkriveno je da mozgovi samoubica imaju manji nivo određenog gena u dijelu mozga koji se zove nucleus accumbens, a koji je odgovoran za zadovoljstvo.

Proučavanjem miševa, otkriveno je da se taj nivo gena može mijenjati i tako utjecati na smanjenje depresije.

"Moramo ući u osjetljive neurone i naći način kako ih liječiti. Nadamo se da će ova studija pomoći otkriti što utječe na nivo ovog gena kako bi pomogli ljudima koji boluju od depresije", kazao je voditelj istraživanja dr. Mary Kay Lobo, prenosi Daily Mail.

"Depresija utječe na mnoga područja u mozgu. Mozak je vrlo heterogen i ne možemo ga liječiti kao jedan organ, već moramo parcijalno djelovati na pojedina područja. Ovo otkriće pomoći će nam da nađemo lijek koji će utjecati na nivo gena Slc6a15 koji je odgovoran za depresiju", dodao je dr. Lobo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije