Savjeti za ublažavanje posljedice uboda insekata

Radiosarajevo.ba
Savjeti za ublažavanje posljedice uboda insekata
Ono što ljudima najviše smeta u ljetnim danima su komarci i ostali dosadni insekti.

Ako boravite blizu vode tada je situacija još gora.

Kako se zaštititi

Komarci su, morate priznati, izrazito iritantni, a posljedice njihovog uboda nerijetko se dugo osjećaju. Često se javlja crvenilo te blagi otok sa nepodnošljivim svrabom. I u ovom slučaju važi da je prevencija najbitniji momenat. Danas su ljudima dostupne različiti sprejevi, kremice i narukvice koje stavljate prije nego se izložite najezdi komaraca.

Šta ako je insekt bio brži od vas

Većina se nas, a posebno djeca, ne može oduprijeti potrebi da počešemo ubod komarca iako znamo da će od toga biti samo gore jer ćemo kožu nadražiti, ona će popucati pa će upala i duže trajati, stoga probajte ne činiti to.

Prva pomoć definitivno je primjena leda koji lagano hladi i umrtvljuje sprečavajući svrbež.

Ipak, komarci su najbezopasniji među insektima koje nailazimo u prirodi. Pčela će nakon uboda ostaviti žalac koji je spojen s otrovnom vrećicom. Pokušajte ga ukloniti što je prije moguće. Jedan od načina uklanjanja žalca je da ga blago zagrebete tupim predmetom, kao što su kreditna karticaili tupi nož, a zatim mjesto uboda operite sapunom i vodom i taj postupak ponovite. Isti proces vrijedi i za ubod pauka.

Nakon boravka u šumi, pregledajte djecu i kućne ljubimce od krpelja. Izvući ćete ga tako da ga pincetom čvrsto uhvatite za glavu, tik uz kožu, te ga snažno, jednim potezom povučete prema van. Nemojte ga povlačiti lijevo-desno. Mjesto ugriza potom očistite alkoholom. Ukoliko je krpelj na koži više od 24 sata ili ga niste cijelog uspjeli izvući van, obavezno se obratite liječniku ili pedijatru.

Dobro su došle i kreme za ublažavanje svrbeža kože nakon uboda insekata ili alergijske reakcije. Osim toga, koristite repelente, čistite paukove mreže te pazite da djeca nose duge hlače kada se igraju u prirodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije