Ukusne i fine: Recept za kiflice koje će vam uljepšati dan
Miris tek pečenih kiflica u zraku – postoji li nešto što nas više podsjeća na dom i djetinjstvo? Bilo da ih punite sirom, džemom, eurokremom ili ostavite prazne i pospete susamom, kiflice su nezaobilazan klasik na našim trpezama.
Zahvaljujući jednostavnim sastojcima i laganoj pripremi, ovaj recept idealan je i za početnike u kuhinji.
Bilo da ih pravite za doručak, užinu, goste ili kao dodatak uz šolju čaja ili kafe, kiflice su uvijek dobar izbor.
EU odobrila 90 milijardi eura kredita za Ukrajinu, još ništa od korištenja zamrznute ruske imovine
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 1 kesica suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlakog mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 jaje
- 50 g margarina ili putera (otopljenog)
- Punjenje po želji: sir, džem, eurokrem
- 1 jaje za premazivanje
- Susam, kim ili krupna so za posipanje
Priprema:
U većoj zdjeli pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodajte ulje, jaje i so, pa postepeno umiješajte brašno dok ne dobijete mekano, glatko tijesto. Tijesto ostavite da naraste oko 45 minuta, pokriveno čistom krpom.
Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvucite u krug i isijecite na trouglove, kao pizzu. Na širi dio svakog trougla stavite željeni nadjev, pa zarolajte u oblik kiflice.
Kiflice slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite po želji susamom, kimom ili ostavite bez ičega. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.