Ugljikohidrati na crnoj listi: Jedan bi trebalo izbaciti iz prehrane, posebno kad se bližimo 40-im
Kako starimo, naš metabolizam se usporava. Stoga nije važno samo uravnoteženo hraniti se i paziti na ukupni broj kalorija koje unosiš svaki dan, nego moraš paziti i na hranjive tvari koje se nalaze u hrani.
Ali, koji hranjivi sastojci inhibiraju metabolizam i mogu potaknuti debljanje?
Nutricionistkinja Melissa Morris bavi se tom temom i nudi odgovore. Naime, ona kaže da posebnu pažnju treba obratiti na ugljikohidrate. Ali, ne na složene ugljikohidrate koji se nalaze u proizvodima od cjelovitih žitarica ili mahunarkama, nego na ugljikohidrate (osobito šećer) koji se nalaze u jako obrađenoj hrani, poput slatkiša, pekarskih proizvoda, čokoladica, sokova i slično.
Prljavo kazalište u Sarajevu: Vrhunski bend za kraj višednevne novogodišnje proslave u gradu
Često ni ne znamo da konzumiramo šećer jer mnogo je namirnica punih skrivenog šećera, piše Miss7.
Evo zašto je šećer loš za tijelo
"Ove vrste ugljikohidrata nisu dobre ni u kojoj dobi, a kamoli za osobe starije od 40 godina, jer ne pružaju zdrave hranjive tvari, vitamine, minerale i antioksidanse", rekla je Morris. To je loše za metabolizam, jer razina inzulina vrtoglavo raste i povećava se rizik od hroničnih bolesti. Masne naslage u tijelu također bi se povećale s povećanom potrošnjom šećera, a i povećala bi se razina upale u tijelu.
Koje alternative postoje?
Njezin savjet: bolje je koristiti neprerađenu hranu poput orašastih plodova, mahunarki, voća i povrća, jer te namirnice ne štete metabolizmu, djeluju protuupalno, imaju visok udio vlakana i pomažu u regulaciji tjelesne težine.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.