Tri velike promjene koje se događaju kada prestanete jesti bijeli hljeb

Radiosarajevo.ba
Tri velike promjene koje se događaju kada prestanete jesti bijeli hljeb

Hljeb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. No, isto tako, ova ugljikohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale.

Saznajte što će se dogoditi s vašim tijelom ako iz prehrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb:

1. Izgubit ćete kilograme uzrokovane vodom

Hljeb je je prepun ugljikohidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. No nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, u tijelu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine, piše portal Zadovoljna.hr.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljkohidrati, kakvih je prepun bijeli hljeb , u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.

No to ne znači da iz vaše prehrane morate u potpunosti izbaciti hljeb, već da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati

Za razliku od imntegralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom

Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak