Tri važne promjene u ishrani za žene starije od 50 godina: Kako da sačuvate 'mlado' tijelo i um
Za dame starije od 50 godina vrlo su važne namirnice koje unose u svoje tijelo kako bi se izbjegli određeni zdravstveni problemi.
Dijetetičar Jason Ewoldt kaže da bi nakon 50. rođendana žene trebale uključiti tri hranjiva sastojka koja su vrlo učinkovita u borbi protiv najčešćih promjena uzrokovanih starenjem.
Kalcij za zdrave kosti
Osteoporoza je u ovoj dobi vrlo česta bolest, a istraživanje pokazuje da je kod jedne od tri žene u dobi od 50 godina lom kostiju uzrokovan osteoporozom.
Admir Lisica: Bosna i Hercegovina pripada onima koji je vole i osjećaju svojom
Rizik od razvoja ove bolesti povećava se s godinama i zato je vrlo važno ući u dovoljne količine kalcija.
Žene starije od 50 godina trebaju unositi više od 3200 miligrama kalcija dnevno.
'Apsorbiramo manje kalcija kada ostarimo, a neke žene toleriraju mliječne proizvode - najbolji izvori kalcija.
Zeleno povrće i sok od naranče obogaćen je kalcijem i drugi dobri izvori', rekao je Ewoldt.
Proteini za zdravu mišićnu masu
Do 80 godina žene gube mišićnu masu do polovice svoje mišićne mase. Međutim, konzumiranjem dovoljne količine proteina, ovaj se postupak može usporiti, piše Story.hr.
Potrebe proteina ovise o vašoj kilaži, a za žene starije od 50 godina stručnjaci preporučuju 1 do 1,5 grama proteina po kilogramu težine.
U tri dana skida tri kilograma: Brza dijeta traje 72 sata, donosimo jelovnik
"Zdrava prehrana od biljnih namirnica koja ne uključuje meso, još uvijek može pružiti puno proteina ako napravite soju, jaja, mliječne proizvode, orašaste plodove, sjemenke ili grah", savjetuje dijetetičar.
Vitamin B12 za funkciju mozga
Kako stare, žene apsorbiraju manje hranjivih sastojaka iz hrane koju jedu.
Jedna od ključnih hranjivih sastojaka koji žene ne apsorbiraju dovoljno je vitamin B12, koji je neophodan za održavanje zdravih crvenih krvnih stanica i mozga.
Bez tragova kamenca: Evo kako da očistite staklena vrata tuš kabine
Preporučeni dnevni unos vitamina B12 za žene starije od 50 godina iznosi 2,4 mikrograma dnevno.
"Najbolji izvori vitamina B12 su jaja, mlijeko, mršavo meso, riba i hrana poput žitarica", objašnjava Jason Ewoldt.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.