Tradicionalni recept za paprike punjene kupusom: Zimnica koja će vas podsjetiti na prošla vremena

0
Radiosarajevo.ba
Tradicionalni recept za paprike punjene kupusom: Zimnica koja će vas podsjetiti na prošla vremena

Ako želite da pripremite zimnicu koja će vam donijeti miris i ukus prošlih vremena, ovaj starinski recept za paprike punjene kupusom pravi je izbor.

Ova tradicionalna delikatesa ne samo da je izuzetno ukusna, već i jednostavna za pripremu. Savršen spoj paradajz paprika, svježeg kupusa i začina stvoriće pravu zimsku poslasticu koja će obogatiti svaki obrok.

Recept koji vam donosimo je idealan za ljubitelje domaće kuhinje i sve one koji žele da očuvaju tradiciju pripreme zimnice. Bilo da ćete ih uživati kao samostalni obrok ili kao dodatak uz meso, paprike punjene kupusom su pravi izbor za hladnije dane. U nastavku pronađite sve potrebne sastojke i jednostavan način pripreme.

SIPA sprovodi veliku akciju: Da li je glavna meta general HVO-a?

Sastojci

  • 4 kg paradajz paprika
  • 4 kg rendanog kupusa
  • 1 l sirćeta
  • 3 l vode
  • 250 g šećera
  • 200 g soli 
  • 1 vinobran
  • 1 konzervans
  • 20 ili 30 g (po ukusu) bibera

Priprema

Preliv za paprike sa kupusom skuhati jedan dan ranije jer mora biti hladan obavezno hladan. Osnovna mhera koja se može povećavati u zavisnosti od veličine tegle ili bureta u šta se stavlja paprika: 1 litar sirćeta, 3 litra vode, 250 g šećera, 200 g soli, 1 vinobran, 1 konzervans, 20 ili 30 g bibera stavit po ukusu. Sve sastojke staviti u veću šerpu i pustiti da provri, kad provri kuhati 15 minuta i ohladiti. Količina paprika i kupusa zavisi od veličine tegle.

Prvo oprati paprike i ostaviti da se cijede, izrendati kupus i posoliti ga. Ostaviti 10 minuta da kupus omekša. Zatim papriku puniti kupusom, kad je tegla napunjena okrenuti je naopačke i prosuti višak vode i zatim naliti hladnim prelivom. Ostavite tegle na hladno mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak