Tradicionalni albanski recept za savršenu zeljanicu: Ova preukusna i hrskava pita će sve oduševiti
Zeljanica je tradicionalno jelo koje je omiljeno u mnogim balkanskim zemljama, a u Albaniji se priprema po specifičnoj recepturi. Sada ćemo opisati kako napraviti ovu ukusnu zeljanicu.
Prvo, odstranite sve stabljike sa špinata i stavite ga u veliku posudu. Dodajte jaja i sireve, a zatim sve dobro izmiješajte tako da jaja pokriju sav špinat.
Uzmite dvije kore, stavite malo fila duž duže strane, ostavljajući oko centimetar prostora s donje strane. Zatvorite bočne strane oko 5 cm, zatim sa donje strane preklopite preostali dio kore i počnite je uvijati prema gore da biste dobili oblik dugačkog rolata.
U Dom zdravlja bh. općine se za dan javilo 120 osoba sa istim simptomima. Oglasio se i Vodovod
Ponovite postupak sa preostalim kore i filom, stvarajući 6 manjih zeljanica. Premažite dno vatrostalne posude maslinovim uljem i stavite zeljanice jednu do druge.
Premažite zeljanice sa maslinovim uljem i pospite sušenim bosiljkom. Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na 180 stepeni celzijusa oko 30 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.
Ova ukusna zeljanica, hrskava s vanjske strane i mekana unutra, bit će savršen obrok za svaku priliku.
Sastojci:
400 g (12 listova) kora
200 g špinata
2 jaja
300 g kravljeg sira
4 kašike maslinovog ulja
220 ml vode
1/2 kašičice sušenog bosiljka
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.