Torta od mrkve koja nikada ne izlazi iz mode: Recept koji morate probati

0
Radiosarajevo.ba
Torta od mrkve koja nikada ne izlazi iz mode: Recept koji morate probati

Torta od mrkve, sočna i puna bogatih okusa, klasik je koji nikada ne izlazi iz mode.

Ova torta savršeno kombinira slatkoću mrkve s aromatičnim začinima poput cimeta i narandžine korice, stvarajući neodoljiv desert koji je jednako ukusan koliko i hranjiv.

U ovom receptu mrkva ne samo da daje torti vlažnost, već i pridonosi njezinoj privlačnoj boji i teksturi.

Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje

Otkrijte zašto je ova torta omiljena diljem svijeta i prepustite se njenim čarima u svakom zalogaju. Recept je podijelila food blogerica @ivaninakuhinja. Uživajte! 

Sastojci:

Biskvit:

  • 300 g glatkog brašna
  • 250 g šećera
  • 2 kašike cimeta
    2 kašike praška za pecivo
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 1 kašika soli
  • 180 ml ulja
  • 120 g grčkog jogurta
  • 4 jaja
  • 100 g oraha
  • 450 g mrkve
  • ribana korica jedne narandže

Krema:

  • 400 g krem-sira (abc ili neki drugi)
  • 250 g milerama
  • 150 g omekšalog maslaca
  • ribana korica jedne narandže
  • 150 g šećera u prahu

Priprema: 

Biskvit: Mrkvu sitno naribajte. Sameljite orahe. U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol. U drugoj posudi pjenasto izmiksajte jaja i šećer, dodajte ulje, jogurt i koricu naranče. Suhe sastojke umiješajte u smjesu s jajima (možda će vam se sada smjesa činiti malo gusta, ali kad dodate mrkvu, postaje tečnija). Zatim dodajte mrkvu i orahe te sve dobro izmiksajte da se sjedini.

Smjesu podijelite na tri jednaka dijela. Dno kalupa promjera 24 cm obložite papirom za pečenje i izlijte prvi dio smjese. Pecite na 180 stupnjeva oko 35 minuta ili ovisno od pećnice. Najbolje da pratite pečenje i probodite biskvit čačkalicom, ako izađe suh – biskvit je pečen. Na isti način ponovite pečenje još dva puta. Kada ste ispekli sva tri biskvita ostavite ih da se ohlade.

Krema: Omekšali maslac (sobne temperature) izmiksajte s krem sirom. Dodajte mileram, koricu naranče i šećer u prahu te sve dobro sjedinite. Kremu podijelite na 3 jednaka dijela.

Slaganje torte: kora – krema – kora – krema – kora. Zadnjim dijelom kreme premažite cijelu tortu. Dekorirajte narandžom, krupno sjeckanim orasima ili po nečim drugim po želji. Tortu ostavite u frižideru preko noći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak