Torta koja se ne peče gotova za samo 20 minuta
Sezona praznika je u toku, a s njima i pitanje šta će se naći na bogatoj trpezi.
Uz slane zalogajčiće i omiljeno piće podrazumijeva se da se mora razmišljati i o tome šta ćemo slatko pojesti kada se završi novogodišnja večera.
Tada na scenu često stupaju slatkiši, a najbolji su naravno oni koji su napravljeni u našoj kuhinji. Ipak, obaveza je tada obično mnogo, a vremena malo.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Zbog toga često tragamo za tortom koja se brzo pravi, nije mnogo komplikovana, a veoma je ukusna. I kad pomislite da je nemoguće uskaditi sve ovo, pojavi se torta od višanja koja se pravi za tili čas, bez pečenja, a toliko je ukusna da za sutra neće ostati ni jedno jedino parče.
Sastojci
- 400 g čokoladnog keksa
- 120 g šlaga s ukusom vanilije
- litar i po mlieka
- 100 g čokoladnog namaza (Nutella ili slično)
- 200 g višanja
Mirišu na dom, porodicu i praznike: Ovo je najbolji recept za vanilin kiflice
Za glazuru:
- 100 ml mlijeka
- 50 g putera
- 50 g kakaa
- 50 g šećera
Priprema
Keks umačite u mlijeko i poredajte ijeli red u pleh u koji ćete slagati tortu. Potom umutite šlag sa mlijekom ili kiselom vodom, pa ga podijelite na tri dijela.
Prvom dijelu dodajte čokoladni krem i lagano izmešajte, pa ga sipajte u pleh preko keksa. Zatim poredajte višnje, pa bijeli fil. Potom ponovo keks umočen u mlijeko, pa crni fil, pa višnje, pa bijeli fil.
Odozgo treba da bude keks, s tim da ćete preko njega staviti glazuru od čokolade i ostalih gore navedenih sastojaka. Za ovu tortu je važno da je ostavite da se dobro ohladi u frižideru i da je nakon služenja vratite, jer šlag brzo popusti i ona postane mekana. Odozgo preko čokolade možete da stavite i voće ili kocke čokode, po ukusu i želji, piše Glossy.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.