Tjestenina "na jesenski" način: Ovaj fini umak s kestenima je hit sezone
Tjestenina s kestenima i gljivama odličan je izbor za ručak ili večeru "na brzaka". Priprema ne može biti jednostavnija, a da napravite ovaj fini kremasti umak s okusom jeseni trebat će vam tačno onoliko vremena koliko i tjestenini treba da se skuha - čas posla.
Umak možete poslužiti s tjesteninom po vašem ukusu, ali za ovakve umake idealne su tagliatelle. Količina sastojaka navedenih u receptu dovoljna je za četiri porcije. Ukupno vrijeme pripreme tjestenine s kestenima i gljivama je 20 minuta.
Sastojci za tjesteninu s kestenima i gljivama:
500 g tjestenine
300 g oguljenih kestena
400 g šampinjona
2 luka
4 mlada luka
2 čehne bijelog luka
8 kašika maslinovog ulja
500 ml vrhnja za kuhanje
50 g parmezana
sok od 1 limuna
sol
biber
Shamso 69 iz Brkova: Bilo je gadno biti Hercegovac u Zagrebu. Muzičari su populisti kao političari
Priprema tjestenine s kestenima i gljivama:
Nasjeckajte mladi luk i češnjak. Gljivama uklonite stapke i narežite ih na počice. Usitnite oguljene kestene.
Kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.
U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i češnjak, a kada luk postane staklast, dodajte i gljive. Dinstajte otprilike 5 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu pa dodajte nasjeckane kestene i dinstajte još 3 minute.
Ulijte vrhnje za kuhanje i kuhajte 4 do 5 minuta. Dodajte limunov sok i sitno ribani parmezan i dobro promiješajte.
Ocijedite tjesteninu i prebacite je u tavu. Dobro promiješajte i poslužite toplo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.