Tajna za najbolje tulumbe: Ovu stvar morate napraviti dok su još vruće
Nekada smo svi voljeli vrlo slatke, ljepljive kolače, no u međuvremenu nam se odnos prema šećeru malo promijenio, a svoje su učinili i trendovi, naročito s dolaskom društvenih mreža, pa danas volimo slastice koje spektakularno izgledaju.
Starih, dobrih kolača sjetimo se samo kad nas uhvati nostalgija. Naprimjer sjećate li se tulumbi? Nekada su nam svima bile lako dostupne jer su se nudile u slastičarnama, danas ih viđamo tek kad otputujemo preko istočnih granica.
Tulumba je desert od prženog tijesta koij se jede u Egiptu, Turskoj i zemljama na području bivšeg Osmanskog Carstva. Uvijek je dobro natopljen agdom, koja je u pravilu fina začinjena citrusima, ponegdje i orijentalnim začinima.
Novi detalji avionske nesreće u Sloveniji: Let bio zamišljen kao rođendanski poklon
Tijesto se najprije prži do zlatne boje, a zatim se još vruće prelije agdom te se jede tek nakon što se ohladilo. Dobro pripremljene tulumbe su hrskave izvana, a mekane iznutra, a tajna njihovog uspjeha je u tome da se agda skuha na vrijeme, kako bi se dobro ohladio te da se tulumbe u njega ubace čim se izvade iz ulja.
Sastojci za tijesto
- 250 g brašna
- 400 ml vode
- 100 ml ulja
- 4 jaja
- 2 kašičice šećera
- prstohvat soli
- ulje za prženje
Skoro zaboravljena poslastica, a rado je jedemo: Kako napraviti najukusniju sutliju?
Sastojci za agdu
- 1 kg šećera
- 600 ml vode
- 1 limun
Priprema
Zakuhajte vodu, ulje, šećer i so pa lonac sklonite s vatre i dodajte brašno. Miješajte dok ne dobijete jednolično, tvrdo tijesto pa ga pustite da se hladi 15-ak minuta.
Za to vrijeme izmiksajte jaja pa ih dodajte u tijesto te sve dobro izmiješajte. Miksajte dok ne postane mekano i svilenkasto pa prebacite u slastičarsku špricu ili vrećicu iz koje ćete u dobro zagrijano ulje ispuštati duguljaste komadiće tijesta duge oko 8 centimetara.
Kako bi bile ljepše, na slastičarsku vrećicu stavite zvjezdasti nastavak, a kako se ne bi međusobno zalijepile za vrijeme prženja, nemojte ih staviti puno odjednom - pripazite jer narasti će kad se počnu pržiti.
Kad uhvate lijepu boju sa svih strana, izvadite ih i prebacite u agdu te ih ostavite u njoj da stoje dok se ne isprži nova tura. Kad su sve ispržene, prelijte ih ostatkom agde, a posudu prekrijte folijom i stavite u fružider, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.