Sultanova sarma, slastica od koje niko ne može pobjeći. Evo kako da je pripremite

0
Radiosarajevo.ba
Sultanova sarma, slastica od koje niko ne može pobjeći. Evo kako da je pripremite

Desert Sultanova sarma izvorno se zove sultan sarmasi, a nazivaju ga još i paša lokum.

Ova slastica karakteristična je po tome što je izrazito kremasta: uopće nema tijesto, osim ako ćete po tijesto računati mrvice samljevenog keksa koje se koriste u nekim receptima za vanjski sloj kolača, dok drugi recepti umjesto keksa uključuju ribani kokos.

Blogerica Maja Gojić ima fantastične recepte za ovaj desert, a na njenom Instagramu i blogu Mirisi iz Majine kuhinje ćete pronaći nekoliko verzija ove slastice.

Bećiragić nakon poraza od Hrvatske: "Razlika od 13 koševa ništa ne znači u ludnici u Skenderiji"

Ovo je Majin recept za Sultanovu sarmu višnjama.

Sultanova sarma

Sastojci:

Crna krema:

  • 600 ml mlijeka plus 200 ml
  • 6 kašika kokosovog šećera (ili 5 kašika običnog šećera)
  • 3 kašike kakaa
  • 4 kašike gustina
  • 1 kašika brašna
  • 100 g crne čokolade
  • 40 g putera

Zašto biskvit puca tokom pečenja? Odgovore vam daje slavna slastičarka Marry Barry

Crvena krema:

  • 600 g višanja
  • 300 ml vode
  • 3 kašike kokosovog šećera
  • 1 vrhom puna kašika brašna
  • 1 vrhom puna kašika gustina
  • 1 vrećica želatine

Bijela krema:

  • 200 ml slatkog vrhnja

Podloga:

  • 200 gr mljevenog keksa

Priprema:

  • Mljeveni keks stavite na lim za pečenje obložen papirom. Dobro promiješajte 200 ml mlijeka sa šećerom, kakaom, brašnom i gustinom pa ubacite u uzavrelo mlijeko (600 ml) pa kuhajte 3-4 minute. Kad dobijete teksturu pudinga, maknite s vatre, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i puter te mješajte dok se ne istope.

Recept iz starih vremena: Savršena pita od jabuka

  • Kremu prelijte preko keksa, brzo radeći jer se smjesa jako brzo zgusne. Ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi pa pospremite u frižider preko noći. Višnje sa šećerom i vodom kuhajte 15 minuta pa smjesu izmiksajte. Vratite na šporet, dodajte gustin i brašno te kuhajte dok se malo ne zgusne.
  • Rastopite želatinu u vrućoj kremi i ostavite da se malo ohladi. Prelijete preko čokloadne kreme i ostavite da se malo ohladi pa spremite u hladnjak na barem 3-4 sata. Istucite vrhnje u čvrsti šlag pa ga nanesite na hladnu koru. Rasjecite po dužoj strani na jednake trake i zarolajte ih, piše Skuhaj.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak