Štrudla od sira: Brz i ukusan recept od gotove jufke
Postoje recepti koji su odlični za bilo koje doba godine, a jedan takav je i ukusna štrudla od sira s gotovim jufkama.
Ova izvrsna štrudla provjereni je odabir mnogih mama koje uvijek na brzinu trebaju spremiti nešto za nahraniti porodicu. Priprema traje samo petnaestak minuta, čemu treba dodati i vrijeme za pečenje, tako da je ovo zaista jedan od onih recepata za svaku priliku. Kad se posluži, izvana je hrskava, a iznutra neodoljivo mekana.
Za pripremu nije potrebno previše namirnica, a ova štrudla od sira ispast će savršeno čak i potpunim početnicima jer je zaista tako jednostavna.
Barcelona ne žali novac: Flick pravi posao decenije i dovodi čudo vrijedno 100 miliona eura
U osnovi svaku štrudlu pravimo od dvije jufke koje premazujemo sa smjesom mlijeka i ulja. Potom se stavlja preljev od svježeg sira, vrhnja, jaja i još par sastojaka i već ste sjufkeo gotovi, piše Recepttura.
Sastojci
- 8 gotovih jufki
Za premazivanje:
- 100 ml mlijeka
- 100 ml ulja
Ručak koji miriše na djetinjstvo: Donosimo vam recept za hercegovačku izlivaču
Preljev:
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 200 g kiselog vrhnja
- 2 jaja
- kašičica soli
- 2 kašike griza
- 1/2 praška za pecivo
Priprema
1. U posudi pomiješati mlijeko i ulje za premazivanje i staviti sa strane.
2. U veću posudu razbiti jaja i izmiješati ih.
3. Dodati svježi kravlji sir i izmiješati.
4. Zatim dodati kiselo vrhnje i izmiješati.
5. Na kraju dodati griz, prašak za pecivo i sol, te sve završno izmiješati.
6. Na podlogu staviti jednu jufku, pa premazati sa smjesom mlijeka i ulja.
7. Preko staviti drugu jufku, pa i nju premazati.
8. Zatim staviti tri kašike preljeva i rasporediti ga na oko tri četvrtine jufke. Sa strane ostaviti oko dva centimetra.
9. Prvo saviti oko dva centimetra prema unutra s obje bočne strane, a nakon toga zarolati štrudlu.
10. Štrudlu prebaciti na pleh za pečenje prekriven papirom.
11. Na isti način napraviti još tri štrudle od preostalih šest jufki.
12. Štrudle na kraju premazati smjesom mlijeka i ulja.
13. Peku se u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.
To je to! Savršene su i tople i hladne.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.