Stručnjakinja pojašnjava: Ovako vam u trgovini podvaljuju loša jaja

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja pojašnjava: Ovako vam u trgovini podvaljuju loša jaja

Bivša profesionalna vaterpolistica iz Novog Sada, koja je u trudnoći pobijedila rak, Nastasja Nedimović na Instagramu redovno dijeli savjete o zdravim navikama i prehrani.

Ona je nedavno objavila video u kojem je objasnila kako odabrati najbolja jaja u trgovinama.

Imajući u vidu da svima nisu dostupna domaća jaja, kao ni novac da svakodnevno kupuju organska jaja, koja su u pravilu znatno skuplja od ostalih, Nastasja je otkrila koja bi jaja trebala birati na tržnicama, a koja izbjegavati.

Meteorolozi objavili prognozu do kraja novembra: Kakva nas jesen očekuje?

"Podjela je označena brojevima na pakiranjima. Nula označava organska jaja koja su i najskuplja. Broj jedan označava jaja iz slobodnog uzgoja. To su kokoši koje provode vrijeme vani, imaju pristup svojoj prirodnoj hrani, insektima i travi i imaju prostora i slobodno se kreću i predstavljaju najbolji izbor u odnosu na cijenu i ponudu na našim tržištima", objasnila je.

Broj dva na pakiranjima označava tzv. podni uzgoj.

"Kokoši nisu u kavezu, ali ni ne provode vrijeme vani, ne jedu svoju prirodnu hranu, zbijene su u jako malom prostoru i ne kreću se slobodno. Ako mislite da kokoši slobodno šetaju, to uopće nije slučaj", objasnila je Nastasja.

Varke na pakiranjima jaja

I na kraju, broj 3 označava uzgoj iz kaveza.

Ovo je pet načina na koje možete upotrijebiti ljuske jaja u svom vrtu

"To nikako nije dobro, kokoši su u kavezima, zbijene su, nikada nisu vidjele svjetlost dana, pravu hranu. Znači, to nikako ne kupujte", otkrila je.

Nastasja je otkrila tri trika koje neki proizvođači jaja često rade kako bi privukli kupce: "Na pakiranju piše vegetarijanska prehrana za kokoši, 100 posto prirodno. A po broju tri na pakiranju vidimo da su jaja iz kaveznog uzgoja".

Još jedna varka krije se na pakiranju na kojem piše "farma" pa na to obratite posebnu pažnju pri kupnji. "Pomislit ćete da su to odlična jaja, ali na pakiranju je zapravo broj tri, dakle kavezni uzgoj", rekla je Nastasja.

Treći trik tiče se sastojaka jaja. "Neka jaja koja su u pakiranjima od manje od šest mogu imati oznaku omega. Nemojte nasjedati na te trikove, to je uzgoj u kavezima, to je samo dobar marketinški trik", istaknula je Nastasja, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak