Stručnjak upozorio da pogrešno pijemo kafu: 'Divna je za naš mozak, ali mnogi rade ovo'

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak upozorio da pogrešno pijemo kafu: 'Divna je za naš mozak, ali mnogi rade ovo'

Američki gastroenterolog Saurabh Sethi je upozorio da kafu često pijemo "pogrešno" i tako štetimo vlastitom organizmu.

Savjet je podijelio na TikToku gdje često zna upozoravati na naše svakodnevne štetne navike, a kaže da ispijanje kafe ne mora biti štetno, ali da jednom navikom griješimo.

"Kafa je apsolutno divna za vaš mozak, crijeva i jetru", započeo je 42-godišnji doktor. On objašnjava da polifenoli koji se nalaze u kafi mogu potaknuti dobre bakterije i poboljšati fokus i pamćenje.

Pomozi.ba objavio potresan video: Nana Bahra i dedo Fikret imaju samo jednu želju prije smrti

"Dodavanje šećera kafi povećava nivo šećera u krvi i povećava upalu, što nije dobro. Uzmite u obzir druge zaslađivače", upozorio je. Naveo je da je druga greška nekorištenje organske kafe.

"Sada je kafa jedan od usjeva s najviše pesticida i vi zaista ne želite konzumirati pesticide", napomenuo je. Također, njegov treći savjet je onaj koji često iznenadi njegove pacijente.

Ako patite od refluksa kiseline, nemojte odustati od kafe. Umjesto toga, dr. Sethi predlaže prelazak na tamnije pečenu kafu jer ona sadrži manje kofeina i stoga je "nježnija" za želudac. Ako vas ne muči žgaravica, lagano pržena kava bi mogla biti vaš najbolji izbor, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak