Stručnjak upozorava: Bacite krompir ako primijetite ovo, može biti opasno za vaše zdravlje
Krompir, neizostavni dio kuhinje, koji se koristi u jelima od sedmičnih pečenja do kasnih užina, može postati opasan za zdravlje pod određenim uvjetima, upozorio je španski stručnjak za hranu.
"Kad cvijet već izraste, bacite ga", upozorava stručnjak.
Iako je klijanje krompira prilično uobičajeno, stručnjak ističe da krompir može postati opasno otrovan ako se ne odloži na vrijeme.
Tuga i bol: Brojni građani se opraštaju od stradalih iz Brčkog - sestra Kata se trebala udati
"Kad malo klija, to je još prihvatljivo", rekao je, "Ali kad već procvjeta kao cvijet, bacite ga."
Opasnost leži u sposobnosti biljke krompira da proizvede male zelene plodove koji nalikuju na trešnje, a koji sadrže otrovnu supstancu solanin. Čak i ako primijetite stabljike, njihovo uklanjanje nije sigurno; cijeli krompir je kontaminiran i nikako ga ne treba konzumirati.
Iako krompir ima mnoge nutritivne prednosti, cvjetovi krompira su bogati solaninom, koji može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme – zbog toga što krompir pripada istoj porodici biljaka kao smrtonosna veče.
Vino krompira također može biti štetno za ljude. Konzumiranje vinove loze može izazvati povraćanje i proliv, dok čak i kontakt sa kožom može izazvati crvenilo, svrbež i oticanje.
Vrtlarima se savjetuje da uklone bilo koje cvjetove sa svojih biljaka krompira, ne samo zbog njihove toksičnosti za malu djecu i kućne ljubimce, već i zato što će šišanje biljke usmjeriti energiju u korijen, dio koji konzumiramo.
Također, pravilno skladištenje krompira je ključno. Pokvareni krompiri mogu otpustiti solanin u zrak, a u loše ventiliranim prostorijama poput podrumskih skladišta, udisanje ovog hemijskog spoja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.