Ovih pet namirnica nikada ne bi trebalo da kombinujete s kafom
Veliki broj ljudi ne može da zamisli jutro bez ispijanja omiljenog crnog napitka, a u pitanju je kafa koja ih u najkraćem roku razbudi.
Kafa nam daje energiju i poslije već nekoliko gutljaja osjetimo razliku.
Neki vole da je piju na prazan stomak, neko poslije obroka, ali ono što je sigurno jeste da ne bi trebalo da je kombinujemo s nekim namirnicama, konkretno ovih pet.
Majstor ostaje majstor: Džeko ušao s klupe i golčinom potvrdio novu pobjedu Fenerbahcea
Ne treba kombinovati kafu s mliječnim proizvodima
Kofein može ometati apsorpciju kalcijuma u tijelu iz mliječnih proizvoda, piše "View us global". Ovo je posebno važno za starije ljude koji moraju da održavaju gustinu kostiju. Također, neki ljudi mogu imati problema s varenjem kada kombinuju kafu s mliječnim proizvodima, pa zato vodite računa. Mnogi od nas piju kafu s mlijekom, pa ako spadate u ovu grupu - valjalo bi da prestanete.
Kafa nikako ne ide s čokoladom
Kao i kafa, i čokolada sadrži kofein, a konzumiranje oba može dovesti do prekomjernog unosa kofeina. Ovo može izazvati simptome kao što su anksioznost, nesanica i ubrzan rad srca. Osim toga, visok sadržaj šećera u čokoladi može pojačati stimulativne efekte kafe, što dovodi do skokova nivoa šećera u krvi.
Loša vijest za ljubitelje kafe: Ovo se nije desilo već pola stoljeća
Ni sok od narandže se ne slaže s kafom
Kombinovanje kafe sa sokom od narandže može dovesti do prekomjerne proizvodnje želučane kiseline, što može opteretiti probavni sistem. Ovo uparivanje može izazvati žgaravicu ili probavne smetnje zbog kiselosti oba napitka, što dodatno iritira stomak. Ovdje su uključeni svježi sok od narandže, kupovni sok od narandže, kao i drugi sokovi od citrusa.
Ne slažu se kafa i alkohol
Kombinovanje kafe i alkohola može dovesti do dehidracije i poremetiti ravnotežu tečnosti u tijelu. Stimulativni efekti kafe također mogu prikriti sedativne efekte alkohola, potencijalno podstičući povećanu konzumaciju alkohola. Ovo uključuje sve vrste alkoholnih pića, kao što su pivo, vino i kokteli.
Začinjena hrana ne ide ruku pod ruku sa kafom
Uparivanje kafe sa začinjenom hranom može povećati proizvodnju želučane kiseline, što dovodi do problema s varenjem kao što je žgaravica. Pošto začinjena hrana već iritira stomak, kombinovanje s kafom može dodatno opteretiti probavni sistem. Začinjeni takosi, čili sos i jela s ljutim sosom su primjeri koje treba izbjegavati, piše Ona.rs.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.