Stručnjak pojasnio: "Kod čuvanja hrane koristim svoje pravilo dva sata"

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjak pojasnio: "Kod čuvanja hrane koristim svoje pravilo dva sata"

Ljubitelji hrane znaju da su neka jela ukusnija dan nakon što su skuhana, ali pravilno skladištenje ključno je za izbjegavanje bolesti.

Paul Jackson, stručnjak za otpad iz NRC Business Waste, savjetuje ljudima da slijede njegovo "pravilo dva sata" za ostavljanje ostataka hrane prije nego što ih pohrane u frižider jer to sprječava razmnožavanje štetnih bakterija u hrani.

Hrana nakon određenog vremena nije sigurna

Ramo Isak uživa na ljetovanju: Otkrio na kojoj destinaciji odmara i u čijem društvu

"Maksimalno vrijeme koje hrana može provesti u opasnoj zoni je dva sata. Hrana se nakon dva sata mora konzumirati, pravilno skladištiti ili baciti. To uključuje sve kuhane ostatke, nasjeckano voće i povrće, meso, perad, ribu, jaja i mliječne proizvode", rekao je Jackson.

Paul je dodao da zanemarivanje hlađenja hrane u kuhinji može dovesti do opasnih posljedica zbog brzog rasta bakterija, stoga je upozorio: "Bakterije poput salmonele i E. coli mogu se udvostručiti nakon samo 20 minuta na četiri do 60 Celzijeva stepena, čineći vaš obrok nesigurnim za jelo."

Grožđe nije dovoljno samo oprati vodom: Puno je pesticida, trebate ga ovako očistiti

Dalje naglašava važnost hlađenja, osobito pri višim temperaturama. "Hrana se tokom vrućeg dana mora ohladiti nakon samo jednog sata jer temperatura okoline potiče brzi rast bakterija. To povećava rizik od trovanja hranom kada se kuhani proizvodi ostave na 32 Celzijeva stepena duže od 60 minuta", dodao je.

"Kada stavite vruću hranu u frižider, ona može povisiti ukupnu temperaturu unutra, utječući na druge pohranjene namirnice. To tjera uređaj da radi više kako bi održao sigurnu temperaturu, potencijalno ugrožavajući sigurnost hrane za sve ostalo u frižideru", objasnio je. Paul zatim savjetuje da treba provjeravati temperaturu hrane dok se hladi, kako bi se izbjegli bilo kakvi rizici. Tu na snagu stupa njegovo "pravilo dva sata".

"Ako vam je teško ohladiti hranu u tako kratkom vremenu, podijelite je na manje porcije s pomoću plitkih posuda za spremanje u frižider. Tekuća jela poput supa, variva i složenaca mogu se brzo ohladiti dodavanjem kockica leda prije spremanja", predlaže Paul, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak