Stručnjak iz Britanije otkriva: Čokolada pruža neočekivane koristi za naše zdravlje
Nova istraživanja otkrivaju da čokolada, posebice sirovo zrno kakaovca, može pružiti iznenađujuće zdravstvene dobrobiti unatoč svojoj reputaciji kao hrane bogate mastima i šećerom.
Dr. Dan Baumgardt, viši predavač na Fakultetu za fiziologiju, farmakologiju i neuroznanost na Univerzitetu u Bristolu, ističe da sirovo, nerafinirano zrno kakaa sadrži mnogo aktivnih spojeva koji mogu imati farmakološke učinke u tijelu, slične lijekovima.
Proučavajući skupinu studija o utjecaju čokolade na emocije i raspoloženje, dr. Baumgardt navodi da većina istraživanja pokazuje poboljšanja u raspoloženju, anksioznosti, energiji i uzbuđenju nakon konzumiranja čokolade.
Saobraćajna nesreća u Tuzli: Povrijeđen biciklista
Dok su potencijalne dobrobiti čokolade privlačne, stručnjaci upozoravaju na sadržaj masti i šećera. Ipak, nauka se sve više okreće prema čokoladi s visokim udjelom kakaovca i minimalnim dodacima.
Preporučuje se dnevna doza od 20g-30g tamne čokolade s udjelom kakaovca iznad 70 posto za veće zdravstvene koristi i zadovoljstvo.
Unatoč potencijalnim zdravstvenim dobrobitima, umjerenost i pažljivo konzumiranje i dalje su ključni za pozitivan utjecaj čokolade na zdravlje, piše Dnevnik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.