Stručnjaci: Zašto pileća prsa nekad imaju bijele 'trakice' i je li ih sigurno jesti?
Ako ste nekad režući pileća prsa ili kotlete naišli na komad mesa kroz koji prolazi bijela 'traka' i pitali se šta je to, odgovor ima voditelj Odjela za peradarstvo i profesor na Univerzitetu Georgia Todd J. Applegate koji kaže da su bijele prugice samo mišićna vlakna.
"Iako ne leti, perad ima prsne mišiće predviđene za let i u njima nastaju takozvana brza mišićna vlakna", objasnio je Applegate i dodao da upravo zbog mišića pileća prsa imaju tako malo masti, svega jedan do 2,5 posto.
S njim se slažu i članovi američkog National Chicken Councila koji napominju da 'bijela pruga nije nikakav pokazatelj kvalitete ili nekvalitete mesa pilećih prsa', a ima ju ukupno između 12 i 43 posto svih ptica.
Semir Halilović podnio ostavku na poziciju ambasadora BiH u Kataru: Poslao pismo Denisu Bećirović
I premda su sigurne za jelo, studija Unvierziteta Arkansas i A&M u Teksasu otkrila je da je da će većina potrošača, kad mogu birati, radije kupiti piletinu bez bijelih pruga, piše Večernji.
"Bijele pruge nisu pitanje sigurnosti hrane niti utječu na kvalitetu piletine", kažu iz National Chicken Councila gdje napominju da njima može biti prošarana i organski uzgojena, kao i perad iz slobodnog uzgoja.
S prugicama ili bez njih, ističe Applegate, bijelo je meso zdravo i puno proteina, a niko ga ne jede koliko stanovnici SAD-a; naime jedno je istraživanje iz 2020. godine pokazalo da je prosječni Amerikanac samo u toj godini pojeo 44.2 kilograma piletine.
Što se tiče pripreme piletine s bijelim prugama i njenog okusa, Applegate je za Real Simple rekao da trakice mogu eventualno utjecati na to koliko će tekućine prsa upiti ako ih marinirate, a i tu je razlika ima li ona prugice ili ne zanemariva ili 'vrlo suptilna'...
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.