Stručnjaci upozorili da ne trebamo piti iz plastičnih boca: Evo šta se može desiti

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozorili da ne trebamo piti iz plastičnih boca: Evo šta se može desiti

Pijenje iz plastičnih boca može povisiti krvni pritisak kao rezultat mikroplastike koja ulazi u krvotok, pokazuje studija.

Mikroplastika je također pronađena u tečnostima u staklenim bocama, prema drugim istraživanjima, a stručnjaci kažu da viši krvni pritisak može dovesti do povećanog rizika od srčanih bolesti.

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Microplastics, istraživači su zamolili osam muškaraca i žena da piju vodu iz slavine i rekli su im da izbjegavaju pića iz plastičnih ili staklenih boca. Obavljeno je nekoliko mjerenja krvnog pritiska  na početku i tokom studije. Rezultati su pokazali statistički značajan pad dijastoličkog krvnog pritiska– pritiska u arterijama kada se srce odmara između otkucaja – nakon dva tjedna.

Izjava izraelskog ministra šokirala svijet: 'Moralno i opravdano da se blokira slanje hrane u Gazu'

"Zaključili smo, nakon opsežnog istraživanja, da treba izbjegavati pića pakovana u plastičnim bocama", rekli su istraživači s odjela medicine na Privatnom sveučilištu Danube u Austriji. "Rezultati studije sugerišu, prvi put, da bi smanjenje upotrebe plastike potencijalno moglo sniziti krvni pritisak, vjerovatno zbog smanjenog volumena plastičnih čestica u krvotoku.

Promjene koje smo primijetili u krvnom pritisku sugerišu da bi smanjenje unosa plastičnih čestica moglo smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti", dodali su. Istraživanja pokazuju da je mikroplastika – mikroskopski fragmenti koji su rezultat razgradnje plastike izazvane UV zračenjem ili rezultat udarca boce – sveprisutna. Mikroplastika je pronađena u slini, srčanom tkivu, jetri, bubrezima, testisima i placenti. Nekoliko je studija otkrilo visoke koncentracije u vodi u plastičnim bocama, piše 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak