Uskoro u EU sve plastične boce morat će imati nerazdvojne čepove: Evo zašto je to loša ideja

2
Radiosarajevo.ba
Uskoro u EU sve plastične boce morat će imati nerazdvojne čepove: Evo zašto je to loša ideja
Foto: DW / Boca sa čepom

Direktiva EU-a zbog koje boce i čepovi moraju biti nerazdvojni silno je iznervirala građane. U Njemačkoj je to obavezno od sredine sedmice, a i u Hrvatskoj gotovo sve boce imaju spoj čepa i plastike na boci.

Cilj te direktive je reduciranje plastičnog otpada i bolja zaštita okoliša, čepovi zaista predstavljaju golemu količinu otpada, plaže mnogih hrvatskih otoka su zatrpane upravo čepovima.

Ali, je li ta direktiva zaista učinkovita? Već i prije njenog usvajanja, prije prije pet godina, čule su se oštre kritike proizvođača pića. Sudeći po rezultatima jedne studije čiju izradu je naručilo Udruženje proizvođača mineralne vode (EFBW), zbog korištenja čepova koji su pričvršćeni na boce čak se povećava potrošnja plastike u proizvodnom procesu! To je, zapravo, i logično jer se treba proizvesti i plastika koja spaja čep i bocu. Ali, prelazak na nove procese u proizvodnom lancu značajno poskupljuje taj proces, posebno za srednje velika poduzeća.

UŽIVO | Donja Jablanica: Automobili na gomili, oštećene kuće, cesta do Mostara u prekidu

UŽIVO | Donja Jablanica: Automobili na gomili, oštećene kuće, cesta do Mostara u prekidu

Neki proizvođači poput Coca Cole, piše Deutsche Welle, na čepovima već imaju poruku "Ne skidaj me", ti novi čepovi ("tethered caps"), ali i to na društvenim mrežama izaziva puno bijesa potrošača. Žale se i udruženja potrošača. Mnogi se slažu oko toga da ti pričvršćeni čepovi smetaju prilikom konzumiranja pića. S druge strane, podsjeća se da je i prije bilo protesta kada su se uvodili poklopci na limenkama koje se prilikom otvaranja pića trebalo "gurnuti" u limenku ("stay on").

Danas je sasvim normalno da se te poklopce na limenkama ne odvaja i ne baca posebno. Za pretpostaviti je dakle da će i nerazdvojni čepovi na plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu također biti samo stvar navike.

Nakon ovoga nikada nećete bacati boce: Kreativni načini kako ih iskoristiti u vašem domu

Nakon ovoga nikada nećete bacati boce: Kreativni načini kako ih iskoristiti u vašem domu

Od jula ove godine sve plastične boce za jednokratnu upotrebu (volumena do tri litre) moraju imati čep koji je povezan s bocom i nerazdvojan od nje. Bez obzira radi li se o vodi, Coca Coli, limunadi ili mlijeku. To je dio paketa mjera koji je Europska unija usvojila još 2019. U Njemačkoj se kaucija, piše Deutsche Welle, plaća praktički na sve plastične boce za jednokratnu upotrebu, ali automati za povrat kaucije uzimaju i boce koje nemaju čep. Istraživanje EU-a je pokazalo da u prirodi zaista često završe upravo plastični čepovi, a to je na nekim plažama hrvatskih otoka vidljivo i golim okom. Po navodima stručnih udruženja, u Njemačkoj potrošači vrate otprilike deset posto boca s kaucijom koje su bez čepa.

Paradoksalno, umjesto da EU čini sve kako bi se što manje plastike koristilo u industrijskom pakovanju proizvoda, njena ograničenja i propisi čak povećavaju količlinu plastike koja je potrebna za proizvodnju. I u mnogim drugim sferama života europski birokrati slično razmišljaju. Ne rješavaju problem tamo gdje nastaje, već komplikuju život običnim ljudima, piše 24 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije