Stručnjaci upozoravaju: Ovu hranu nikada ne bi trebali kuhati direktno iz zamrzivača

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci upozoravaju: Ovu hranu nikada ne bi trebali kuhati direktno iz zamrzivača

Uvijek tražimo najlakše recepte nakon napornog dana, a mnogi često pribjegnu zamrznutim rješenjima.

Stručnjaci ipak upozoravaju da se neka hrana može sigurno kuhati direktno iz zamrzivača, dok se druga mora prvo odmrznuti.

Kako biste izbjegli stomačne tegobe ili nešto gore, naveli su koja se smrznuta hrana može kuhati odmah, a koju nikako ne biste smjeli termički obrađivati prije odmrzavanja.

Savez samostalnog sindikata podržao proteste studenata u Sarajevu: Donijeli i važne zaključke

Prema smjernicama britanske Agencije za standarde hrane (FSA), mnogi ljudi možda nisu svjesni pravila pravilnog rukovanja smrznutom hranom, piše Express.uk.

U smjernicama se navodi da hranu treba zamrznuti prije isteka roka upotrebe, kako bi bila sigurna nakon odmrzavanja. Također, preporučuje se da se hrana odmrzava u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi, jer sobna toplina podstiče razmnožavanje bakterija.

Može biti opasno po zdravlje: Nije dobro sušiti veš u sobi, a evo i zašto

Namirnice koje nikada ne smijete kuhati direktno smrznute su: piletina, kobasice, mljeveno meso, kozice ili školjke i domaći smrznuti obroci.

Preporuka je da se prvo odmrznu u frižideru, nikako na sobnoj temperaturi. Korištenje kuhinjskog termometra može vam pomoći da potvrdite je li meso, kao što je piletina, dostiglo sigurnu unutrašnju temperaturu. Cilj je 75 stepeni Celzijevih.

Namirnice koje možete direktno kuhati smrznute su: narezani hljeb ili peciva, voće, pavlaka, industrijski upakovana jela i većina povrća i začinskog bilja.

Bosiljak, korijander, vlasac i origano odlični su kandidati za zamrzavanje i mogu se dodavati direktno u jela poput soseva i variva bez prethodnog odmrzavanja.

Ipak, nakon zamrzavanja gube svjež izgled i najbolje ih je koristiti u kuhanju, a ne za dekoraciju. Treba napomenuti da se ne smrzavaju sve vrste začina jednako dobro. Nježnije biljke poput kopra postaju mlohave i gube strukturu, dok otpornije poput ruzmarina i timijana bolje zadržavaju aromu i teksturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak