Stručnjaci otkrili gdje najviše griješimo kod uređenja doma

Radiosarajevo.ba
Što je više dizajnerskih stilova i pristupa, to je sve teže govoriti o greškama.

Ipak, postoji nekoliko uobičajenih grešaka na koje se nailazi prilikom uređenja enterijera, piše Elle Decor.

Greška 1 – prevelika koordiniranost

Prostorija koja je previše iskoordinirana, u kojoj je sve novo i vidljivo kupljeno u prodavnici, može djelovati nezanimljivo. Prostor se treba personalizirati uspomenama s putovanja, asesoarima i stvarima do kojih vam je stalo i koje vas dobro reprezentiraju, tako da se u prostoru osjete vaša životnost i duh.

Greška 2 – male stvari za male prostore

Iako je ovakav izbor logičan, male stvari za male prostore (npr. mali elementi za malo kupatilo) mogu dovesti do toga da prostor izgleda još manje nego što jeste. Takav pristup će također umanjiti svrhu i korisnost prostora. Veći (ali ne i preveliki) elementi će ostaviti dojam većeg i korisnijeg prostora.

Greška 3 – previše asesoara

Ova greška dolazi do izražaja naročito u prostorijama koje imaju više funkcija (npr. dnevni boravak, trpezarija, kuhinja). Kad su u pitanju asesoari, potrebno je znati kada stati. Svaka soba mora imati prostor u kome se oko može odmoriti – zaustaviti. Slika 3 prikazuje rad Duet Design Group koji su nastojali zadržati jednostavni izgled mekoćom namještaja i pažljivo odabranim asesoarima, pri čemu se nije odvukla pažnja sa umjetnina iz lične kolekcije vlasnika.

Greška 4 – držati se samo jednog stila

Dizajneri tvrde da je pogrešno da stil kuće ili stana određuje i dekor. Na primjer, kuća izgrađena u modernom stilu ne znači da sveukupni dizajn i dekor moraju pratiti moderni stil. Danas su u modi odstupanja i kombinacije stilova. Dizajneri kuće Dosk Interiors predlažu kombinaciju starog i novog kao na slici 4.

Greška 5 – pogrešno pozicioniranje umjetničkih djela

Uvriježeno je mišljenje da se umjetnička djela postavljaju na zid u ravni s vrhom vrata ili zidnog panela. Soba na slici koju je dizajnirala Brown Design Group prikazuje rješenje gdje je umjetničko djelo centrirano preko inače visoko postavljenog zidnog panela, na sredinu između poda i plafonske lajsne čime je postignuta simetrija sobe.

Greška 6 – nesrazmjerno mala rasvjetna tijela

Prilikom odabira rasvjetnih tijela, pažnju treba obratiti na njihovu veličinu spram veličine prostorije i izgleda i strukture plafona. Visok plafon sa svodom (kao na slici 6) zahtijeva naročito veliki luster.

Greška 7 – uvjerenje da moderno znači hladno

Uređenje savremenog doma ne znači da prostor treba izgledati „uštirkano“ i odbojno. Tekstura na zidovima, prozorima i podu, kao i dobro pozicionirani asesoari (slika 7), dodat će osobnosti prostorije i učinit je toplom i pozivajućom.

Greška 8 – prozori se doimaju premalim

Katkada vanjska arhitektura dovede do toga da, posmatrani iznutra, prozori djeluju premali. Ako je ovo slučaj, stručnjaci preporučuju da vizuelno izdužite prozor tako što ćete karniše postaviti na najvišu tačku na zidu, potom nekoliko centimetara niže postaviti rimske roletne (slika 8). Zahvaljujući ova dva poteza, vaši prozori će izgledati veći nego što jesu.

Greška 9 – dominacija samo jednog elementa

Na slici 9 vidimo prostoriju kuće u kojoj na dva sprata dominira kameni zid. Iako je ovakav zid zgodan akcent u jednoj prostoriji, viđati ga na dva sprata kuće je suviše jer lako zasjeni druge elemente. Dizajneri su se dosjetili kako da ga neutraliziraju; dodali su još jedan sprat i dvije nove sobe, te kuhinju i trpezariju (slika 9) kojim su uokvirili kameni zid, čime je postao tek akcent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak