Stavljate li talog od kafe u vaše biljke? Nakon ovoga će te to prestati raditi

2
Radiosarajevo.ba
Stavljate li talog od kafe u vaše biljke? Nakon ovoga će te to prestati raditi

Višegodišnja je praksa mnogih ljubitelja vrtlarenja - a sve sa željom smanjenja otpada i osviještene potrebe za recikliranjem - dodavanje iskorištenog taloga kafe svojim biljkama u vrtu.

Taj je trik jedan od onih koji se spominje u kontekstu "predobro da bi bilo istinito", što se često može vidjeti i na društvenim mrežama. Tako TikTokeri savjetuju da je talog kafe, pomiješan s vodom, odlično gnojivo za biljke jer će tako, uvjereni su neki, unijeti više dušika u tlo te sniziti njegovu kiselost. Je li to zaista tako?

Na popisu "najgorih vrtlarskih trikova", objavljenom na portalu House Digest, pronašao se upravo talog kafe. Spomenuti je portal upozorio da kafa nije dobar izvor hranjivih tvari za tlo. Kompost je učinkovitiji dodatak tlu ako ste zabrinuti da ima premalo dušika. Talog kafe je neutralan, pa neće pomoći u ispravljanju pretjerano kiselog tla.

Kina opet zapanjila vojne stručnjake, ubrzano grade nešto što nema niti jedna druga svjetska sila

Zašto je pH vrijednost tla bitna? Ako je tlo previše kiselo ili previše alkalno, ne može učinkovito prenijeti minerale u biljke (optimalni pH u vrtnom tlu je između 6,5 i 7,5). Jednostavan tester tla može vam reći jeste li izvan idealnog raspona, a zatim treba znati kako reagirati; pH tla može se povisiti, primjerice, dodavanjem vapna, ali neki će savjetovati i dodavanje treseta, pilovine od jelovine...

I koja je kraju pouka ove priče? Talog kafe radije stavljajte u kompost koji ćete kasnije koristiti u vrtu. Ako talog iz razloga baš želite odmah davati biljkama, jedan stručnjak za tlo, piše House Digest, preporučuje da ga koristite na dubini od dva do 10 centimetara, a ne na samoj površini, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak