Ove tri biljke najbolje uspijevaju na osunčanoj terasi

1
Radiosarajevo.ba
Ove tri biljke najbolje uspijevaju na osunčanoj terasi
Foto: Pixabay / Pelargonije

Koliko god vaša terasa bila mala, ona je pravo bogatstvo ako je koristite na pravi način. Ako imate prostora za urediti kutak gdje možete popiti kafu, to je idealno.

Ali, čak i ako ima mjesta samo za nekoliko teglica, cvijeće i mirisne biljke pretvorit će terasu u oazu prirode, piše D&D.

Ako je terasa na osunčanoj strani, veliki broj biljaka će uživati ​​okupano svjetlom. Omiljena je kadifica koja se lako uzgaja i cvate tokom cijelog ljeta.

Takmičarka nasmijala gledaoce Olimpijade: Ovakav nastup niste vidjeli do sada

Takmičarka nasmijala gledaoce Olimpijade: Ovakav nastup niste vidjeli do sada

Za uzgoj iz sjemena nije potrebno veliko umijeće jer klija nakon samo nekoliko dana u vlažnoj, pjeskovitoj zemlji. Mladice presadite u mini lončiće, a na stalno mjesto u žardinjeru mogu se premjestiti kada izbace dva-tri lista.

Kadifica cvjeta oko osam sedmica nakon sjetve. Uživat ćete ako u ovaj posao uključite i djecu, jer i potpuni početnici mogu uzgojiti sami.

Kadifica
Foto: Screenshot / Youtube: Kadifica

Ako ipak kupite već iznikle sadnice kadife, pripremite posudu ili žardinjeru duboku oko 15 cm i napunite je rastresitom mješavinom zemlje i komposta. Dopustite kadifi da se raširi pa ostavite dovoljno prostora između biljaka. Dodajte malo malča po tlu, on će zadržati vlagu i spriječiti rast korova.

Nemojte dodavati gnojivo u tlo dok ne procvjetaju prvi cvjetovi. Inače ćete povećati rast lišća i cvjetanje će izostati.

Petunije su omiljeno cvijeće, cvjetaju od ranog ljeta do prvih mrazeva. Slatki miris privlači leptire i druge insekte. Potrebno im je najmanje pet do šest sati sunčeve svjetlosti dnevno.

Nisu zahtjevne u pogledu kvalitete tla, ali je važno osigurati im dobru drenažu. Prihranjivanje počinje sredinom jula, a tekuće gnojivo treba dodavati jednom u dvije sedmice. Ako uzgajate male petunije koje se puno šire, možete ih gnojiti jednom sedmično.

Petunije
Foto: Pexels: Petunije

Pelargonije vole sunce, ali vole biti malo zaštićene od najjačeg podnevnog sunca. Također je važno da imaju dovoljan protok zraka, pa koliko god ih voljeli, nemojte pretrpavati žardinjere presadnicama.

Najveća greška kod uzgoja pelargonije je često zalijevanje. Neiskusni vrtlari se zabrinu kad vide žuto lišće i opuštene cvjetove, pa dodaju vodu umjesto da prorijede zalijevanje. Dobro je pustiti da se zemlja malo prosuši, pa tek onda ponovno zaliti posude.

Pelargonije
Foto: Pixabay: Pelargonije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije