Starinsko jelo koje nikada ne izlazi iz mode: Brzi obrok koji morate napraviti
Lagani recept za mahune koje će vas oduševiti.
Krompir ogulite, prepolovite i narežite na kockice približno iste veličine. Vodu u kojoj ćete ga kuhati dobro posolite. Kuhajte dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuha, jer ćete ga dodati mahunama.
Ako imate svježe, mahune očistite - uklonite kličak i centralnu žilu pa ih narežite na komade od oko 5 cm duljine.
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
U velikom loncu zakuhajte vodu sa soli. Kad provri, dodajte mahune i pustite da voda opet provrije. Kad vode krene ključati mahune ocijedite.
U većoj i dubljoj tavi na malo masnoće pirjajte luk, a kad dovoljno uvene i postane staklen, dodajte sitno sjeckani ili protisnuti bijeli luk da pusti aromu (pazite da ne izgori).
Zatim u tavu dodajte mahune i krompir pa pustite pirjati dok višak vode ne ispari. Posolite i pobiberite. Dodajte pavlaku, dobro promiješajte i malo pustite da krčka, pa potom dodajte crvenu papriku. Ako je potrebno, dodajte još pavlake ili paprike.
Na kraju, mahune probajte, po potrebi dodatno dosolite i pobiberite pa dodajte sitno sjeckani peršun i servirajte, piše Jutarnji.
Sastojci
Trebat će vam:
1 glavica luka
500 g žutih mahuna (mogu i zelene)
2-3 pune kašike pavlake
3-4 kašičice mljevene crvene paprike (može i dimljene)
2, 3 komada bijelog luka
svježi peršun
so, biber
1 veći ili 2 manja krompira
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.