Starinski recept za kiselu peglanu papriku: "Najbolji okus na svijetu"
Najbolji okus na svijetu, govore mnogi za ovu starinsku deliciju. Riječ je o kiseloj peglanoj paprici, a mi vam danas donosimo najbolji, stari recept.
Sastojci:
- 5 kilograma crvenih paprika
- 2 glavice bijelog luka
- 500 ml ulja
- 200 g soli
- 100 g šećera
- 1 kašičica bibera u zrnu
- 1 veza peršuna
Priprema
Operite paprike i uklonite im sjemenke, pa ih izrežite na deblje trake. Poredajte trake paprika po dnu posude, pa pospite malo soli i šećera i prelijte s malo ulja i sirćeta. Stavite novi red paprika i ponavljajte sve dok ne potrošite sav materijal.
Ostavite da odstoji preko noći, pa kad smekša poredajte u dobro sterilisane tegle, a između redova paprika dodajte sitno sjeckan bijeli luk, biber i peršun. Kad završite s redanjem, prelijte tečnošću od ulja i sirćeta u kom su paprike odstojale preko noći, pa pritisnite plastičnom rešetkom. Stavite na hladno i tamno mesto i uživajte cijelu zime u božanstvenom okusu.
Saga se nastavlja: N/FS BiH utvrdio da je Željezničar u pravu, Sarajevu prijeti kazna
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.