Starinski recept za desert koji 'obara s nogu': Evo kako napraviti najukusniju medenu pitu
Medena pita s aromama meda i cimeta pravi je klasik i to s dobrim razlogom. U nastavku teksta vam donosimo recept i detaljan način pripreme.
Priprema
U veću posudu stavite mlijeko, šećer, vanilin šećer, med, maslac narezan na kockice, cimet i jaje. Sve zagrijavajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok ne zavrije. Kada smjesa zavrije, kuhajte je još 5 minuta. Nakon toga, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
U posudu za miješanje stavite brašno i sodu bikarbonu. Zatim ulijte prohlađenu smjesu i ručno umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Od papira za pečenje izrežite četiri kalupa veličine 20x30 centimetara u koje ćete razvaljati kore. Kalupe odredite ravnalom i olovkom, a višak papira presavijte tako da crtež bude s vanjske strane. Pazeći na veličinu kalupa, razvaljajte sve četiri kore (tijesto koje ne valjate držite pod prozirnom folijom da se ne osuši). Kore prebacite na pleh i izbockajte vilicom. Kore se peku u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 10 minuta.
Rukovodstvo SDS-a došlo pred CiK: Traže ponavljanje izbora u Doboju, Zvorniku i Laktašima
Kada su kore pečene, ostavite ih da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Za kremu pomiješajte glatko brašno sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim u smjesu dodajte 20 žlica hladnog mlijeka i izmiješajte da ne bude grudica. Ostatak mlijeka stavite kuhati. Kada mlijeko zakipi, maknite ga sa vatre, ulijte razmućenu smjesu i vratite na vatru. Kuhajte dvije minute dok se krema ne zgusne. Skuhanu kremu pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Dok se krema hladi, pjenasto izradite maslac sobne temperature. Ohlađenu kremu u više navrata dodajte u izrađeni maslac, i svaki put dobro izradite mikserom. Kremu podijelite na tri jednaka dijela.
Kore odlijepite od papira za pečenje i stavite prvu koru na podlogu. Jednu trećinu kreme nanesite na koru, rasporedite je i zagladite. Stavite drugu koru, lagano je pritisnite rukama da se zalijepi za kremu. Na tu koru stavite drugu trećinu kreme, rasporedite je i zagladite. Pokrijte s trećom korom i zadnjom trećinom kreme. Prekrijte četvrtom korom i ponovo rukama pritisnite da se kora zalijepi za kremu.
Kolač stavite u frižider da se hladi preko noći, kako bi se slojevi spojili, a kore omekšale. Sutradan, pošećerite i isjecite. Kolač je najboljeg okusa kada odstoji dan ili dva. Držite ga u frižideru, savjetuje Recepttura.
Sastojci
Kore:
40 ml mlijeka
150 g šećera
1 vanilin šećer
150 g maslaca
1 jaje
80 g meda
2 g cimeta
500 g glatkog brašna
10 g sode bikarbone
Krema:
100 g glatkog brašna
200 g šećera
1 vanilin šećer
500 ml mlijeka
200 g maslaca sobne temperature
Ukrašavanje:
šećer u prahu
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.