Stariji se sjećaju ove poslastice: Napravite danas koh od riže

Radiosarajevo.ba
Stariji se sjećaju ove poslastice: Napravite danas koh od riže

Koh od riže je klasično slatko jelo kojeg se neki s nostalgijom sjećaju. U vrijeme kada nastojimo kuhati ekonomično koh od riže je dobra ideja i kao dio glavnog obroka, ili kao ukusna večera.  

Koločine dovoljne za pekač standardne veličine su: 

  • 150 g riže okruglog zrna
  • 7,5 dl mlijeka
  • kašika putera
  • malo soli
  • korica pola limuna
  • 4 jaja
  • 6 kašika šećera
  • pakovanje vanilin šećera
  • 2 velike kašike krušnih mrvica - toliko da pospemo po pekaču

 Priprema

  1. Rižu operemo i procijedimo
  2. Mlijeko ulijemo u veći lonac, stavimo puter, koru od pola bio limuna i pustimo da provrije.
  3. U vrelo mlijeko ubacimo rižu i pustimo da pomalo vrije oko 20 minuta. Tokom kuhanja povremeno promiješamo.
  4. Pećnicu zagrijemo na 200 stepeni.
  5. Kuhanu rižu skupa sa posudom ohladimo u hladnoj vodi
  6. Razdvojimo jaja. Žumanjce, 3 kašike šećera i vanillin šećer pjenasto umutimo. Naraslu kremu zajedno s mrvicama pomješamo u ohlađenu rižu.
  7. Bjelanca umutimo u čvrsti snijeg i u njega dodamo preostale 3 kašike šećera. Sve skupa pomiješamo s rižom.
  8. Pekač namažemo s uljem i protresemo s krušnim mrvicama. U to stavimo masu koju smo pripremili i lijepo je poravnamo.
  9. Koh pečemo prvo 10 minuta na 200 stepeni, onda još 20 minuta na 170 stepeni.
  10. Poslužimo ohlađeno, savjetuje portal Odprtakuhinja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak