Stari trik naših nana: U brašno stavite metalnu kašiku i aluminijsku foliju

0
Radiosarajevo.ba
Stari trik naših nana: U brašno stavite metalnu kašiku i aluminijsku foliju

Kada kupujete brašno, obično ga spremite u kuhinju i zaboravite na njega dok ga ne trebate upotrijebiti. J

este li znali da je brašno jedna od onih namirnica koje se mogu pokvariti, stoga vam u nastavku predstavljamo nekoliko trikova kako produžiti vijek trajanja brašna i spriječiti da se moljci nastane u njemu.

Kako biste spriječili najezdu moljaca, kada donesete brašno kući, prvo ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati ili preko noći kako biste ubili eventualna jajašca.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Braneći čast i RS čekamo 23. maj

Kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno

Teško je odoljeti sniženjima, ali pokušajte kupiti onoliko brašna koliko mislite da možete iskoristiti u sljedećih nekoliko sedmica. Brašno privlači vlagu, što znači da se vrlo brzo može pokvariti.

Ne držite brašno u papirnatim vrećicama

Brašno ćete najlakše sačuvati svježim i zaštititi od insekata ako ga preselite u plastične ili staklene posude s hermetičkim zatvaranjem. Skladištenje u papirnatim vrećicama može lako uzrokovati da vlaga pokvari brašno.

Metalna kašika i kuglica aluminijske folije 

Možda se iz djetinjstva sjećate kako je vaša nana ili majka znala ostaviti kašiku u brašnu. Ovaj stari trik koristio se kada se brašno spremalo u ostavu. Inače, brašno je najbolje čuvati u staklenim posudama, a dodavanjem metalne kašike pomoći ćete u zaštiti brašna od nametnika, buba i insekata, prenosi Krstarica. Umjesto kašike možete koristiti i aluminijsku foliju - oblikujte je u kuglu i ubacite u brašno.

Evo zašto biste trebali staviti ovu namirnicu iza vrata u svakoj prostoriji svoga doma

Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu

Ne ostavljajte posudu s brašnom na svijetlom mjestu. Toplina i sunčeva svjetlost mogu uzrokovati kvarenje brašna. Umjesto toga pronađite mjesto dalje od izvora topline u stanu.

Zamrznite ga

Ako vam se dogodi da kupite više brašna nego što možete iskoristiti u nekoliko sedmica, napravite mjesta u frižideru ili zamrzivaču. Ne zaboravite ga prethodno staviti u hermetički zatvorene posude. Ovako konzervirano brašno može stajati i do godinu dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak