Stari trik naših nana: U brašno stavite metalnu kašiku i aluminijsku foliju
Kada kupujete brašno, obično ga spremite u kuhinju i zaboravite na njega dok ga ne trebate upotrijebiti. J
este li znali da je brašno jedna od onih namirnica koje se mogu pokvariti, stoga vam u nastavku predstavljamo nekoliko trikova kako produžiti vijek trajanja brašna i spriječiti da se moljci nastane u njemu.
Kako biste spriječili najezdu moljaca, kada donesete brašno kući, prvo ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati ili preko noći kako biste ubili eventualna jajašca.
Dragan Bursać: Selma Bajrami, srpski neprijatelj broj 1
Kupujte samo onoliko koliko vam je potrebno
Teško je odoljeti sniženjima, ali pokušajte kupiti onoliko brašna koliko mislite da možete iskoristiti u sljedećih nekoliko sedmica. Brašno privlači vlagu, što znači da se vrlo brzo može pokvariti.
Ne držite brašno u papirnatim vrećicama
Brašno ćete najlakše sačuvati svježim i zaštititi od insekata ako ga preselite u plastične ili staklene posude s hermetičkim zatvaranjem. Skladištenje u papirnatim vrećicama može lako uzrokovati da vlaga pokvari brašno.
Metalna kašika i kuglica aluminijske folije
Možda se iz djetinjstva sjećate kako je vaša nana ili majka znala ostaviti kašiku u brašnu. Ovaj stari trik koristio se kada se brašno spremalo u ostavu. Inače, brašno je najbolje čuvati u staklenim posudama, a dodavanjem metalne kašike pomoći ćete u zaštiti brašna od nametnika, buba i insekata, prenosi Krstarica. Umjesto kašike možete koristiti i aluminijsku foliju - oblikujte je u kuglu i ubacite u brašno.
Evo zašto biste trebali staviti ovu namirnicu iza vrata u svakoj prostoriji svoga doma
Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu
Ne ostavljajte posudu s brašnom na svijetlom mjestu. Toplina i sunčeva svjetlost mogu uzrokovati kvarenje brašna. Umjesto toga pronađite mjesto dalje od izvora topline u stanu.
Zamrznite ga
Ako vam se dogodi da kupite više brašna nego što možete iskoristiti u nekoliko sedmica, napravite mjesta u frižideru ili zamrzivaču. Ne zaboravite ga prethodno staviti u hermetički zatvorene posude. Ovako konzervirano brašno može stajati i do godinu dana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.