Stari specijalitet iz Jugoslavije: Čorba koja se prenosi generacijama, možete je napraviti za iftar

3
Radiosarajevo.ba

Za vrijeme bivše Jugoslavije domaćice nisu imale toliku raznolikost u izboru namirnica, pa su se često snalazile s onim što su imale - to je izrodilo i ovaj specijalitet.

Donosimo jugoslavenski recept za čorbu od mahuna.

Sastojci za 4 osobe

  • 500 grama mahuna
  • 500 grama paradajza
  • 25 grama maslaca
  • 1 kašika brašna
  • 1 kokošja kocka
  • peršun
  • timijan
  • sol
  • mljeveni biber

Priprema

Kuhamo dvije litre slane vode. U međuvremenu operemo i očistimo mahune te ih izrežemo na manje komade. Kad voda prokuha, stavimo u nju mahune i dalje kuhamo.

Selektor Hrvatske: BiH je odigrala sjajnu utakmicu. Mi smo nestali u drugom poluvremenu

Foto: Thinkstock: Mahune

Paradajz prelijemo vrelom vodom, ogulimo ga i narežemo, dodamo ih mahunama, a uz to i malo timijana te kocku za supu pa sve zajedno kuhamo dok mahune potpuno ne omekšaju.

Maslac i brašno posebno umutimo pa dodamo u vrelo povrće.

Pije se u vrijeme ramazana i idealna je za post: Znate li šta je Nabeez voda?

Kad se jelo zgusne, dodamo biber, peršun i dobro promiješamo.

Ako ste ljubitelj mesa, možete dodati kobasicu za miris.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak