Stari recept iz Jugoslavije: Kako da napravite najukusniji burek
Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela, a nema boljih od jugoslavenskih.
Donosimo jedan recept glavnog jela, jugoslavenski burek, iz kuharice Olge Novak Marković pod nazivom Jugoslavenska kuhinja iz 1983. godine, piše Net.hr.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Sastojci za 2 osobe
- 150 grama brašna
- nekoliko kašika mlake vode
Nadjev
Uz ovu dijetu možete izgubiti 20 kilograma za 24 dana: Pročitajte popis namirnica koje smijete jesti
- 140 grama nemasne junetine
- 15 grama luka
- 4 grama ulja
- sol, papar
Priprema
Od brašna i slane vode zamijesimo vučeno tijesto, dobro ga izmijesimo i ostavimo na 30 minuta.
Za to vrijeme pripremimo nadjev. Na ulju propržimo sjeckani luk i mljeveno meso. Nadjev posolimo i poparimo.
Okrugli ili četvrtast lim za pečenje premažemo uljem, pokrijemo slojem tijesta i stavimo sloj nadjeva. Odozgo položimo drugi sloj tijesta i ponovno ga namažemo nadjevom.
To se ponavlja dok ne potrošimo sav nadjev, a zatim završimo s tijestom. Slojeve tijesta treba svaki put premazati masnoćom. Burek pečemo u rerni i još vruć razrežemo na četiri dijela.
Uz burek odlično odgovara, jogurt ili kiselo mlijeko.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.