Šta uraditi kada vas ubode stršljen? Najbitnije je ne paničariti

0
Radiosarajevo.ba
Šta uraditi kada vas ubode stršljen? Najbitnije je ne paničariti

Ubod stršljena može biti opasan, ali ako do njega i dođe, ne treba paničariti. Jake alergijske reakcije vrlo su rijetke pa je važno pratiti situaciju.

Važno je i znati kako si pomoći, a ako to ne pomogne, u kojem slučaju zatražiti hitnu medicinsku pomoć. Crvenilo, upala na mjestu uboda i bol normalne su pojave, ali mogu se proširiti i na druge dijelove tijela uz prateće simptome.

Ubodi insekata ljeti su normalna pojava. Ipak, neki mogu biti opasni, poput stršljena, o čemu smo već pisali ranije ovdje. Ako se to i dogodi, ne trebate odmah paničariti, već pratiti simptome te sebi ili drugoj osobi pružiti prvu pomoć.

Hoće li doći do obustave svih procesa u sudovima BiH? Advokati najavili štrajk od 1. augusta

Stršljen je iz roda osa, ali puno veći, agresivniji i opasniji. Može ih se naći u blizini dozrelog voća, gdje mogu imati gnijezdo u blizini kuća, a tada su i najopasniji. Međutim, nije svaki ubod stršljena fatalan.

Ubod jednog stršljena uglavnom je bezopasan

Otrov koji ubodom ulazi u organizam može dovesti do jake boli i reakcije kože, ali i cijelog organizma, pogotovo ako je više uboda. Pritom su ubodi u ruke i noge bezopasniji od uboda u predjelu glave i vrata. Posebno su opasni pak oni u predjelu usne šupljine.

Simptomi su crvenilo oticanje i jaka bol. Mjesto uboda može vas peći ili svrbjeti. Riječ je o relativno blažim alergijskim reakcijama. Ako dođe do ozbiljnije reakcije, crvenilo će se širiti po cijelom tijelu, a može se pojaviti i koprivnjača kao jaka alergijska reakcija.

Ovo je 20 neobičnih činjenica koje niste znali o pčelama: "Pčelinji ples" je tačniji od Google mapsa

To prati i osjećaj gušenja, oticanja grla, vrata i na kraju gubitka svijesti. Ipak, ove reakcije su rijetke. Više uboda nosi sa sobom i teže simptome. Ubod jednog stršljena uglavnom je bezopasan, pogotovo kada osoba nema zabilježene alergijske reakcije.

U jednom slučaju ipak potražite hitnu pomoć

Ako vas ubode stršljen, najvažnije je ne paničariti. Pokušajte se udaljiti od stršljena bez panike, trčanja, mahanja ruku i pokušaja ubijanja. Prvo što trebate napraviti kad opasnost prođe je hladnom vodom i sapunom oprati mjesto uboda. Ubod možete hladiti vodom ili ledom u krpi kako biste smanjili oteklinu.

Dobro je odmah popiti lijek protiv alergije, antihistaminik, kako bi se ublažila alergijska reakcija. Nakon što ste ohladili mjesto uboda, možete ga namazati nekom od krema koje sadrže kortikosteroide ili antihistaminike. Ako bol potraje, možete popiti i nešto protiv bolova, poput paracetamola ili ibuprofena. Ako se ipak loše osjećate i simptomi se pogoršavaju tako da se širi crvenilo, oteklina i bol, javite se u najbližu hitnu pomoć ili neka vas netko od vaših ukućana odvede u najbližu hitnu pomoć.

Važno je znati da nas stršljen ne želi napasti, već napada kada se osjeća ugroženim. Najčešće ste mu na putu do voća pa će proći pokraj vas bez interesa, premda njihov zvuk često djeluje zastrašujuće, piše Mirovina.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak