Sočna junetina iz pećnice: Recept koji morate isprobati
Često se zateknemo s nekim komadom mesa nad kojim stojimo i gledamo što ćemo s njim.
To je najčešće neki komad junetine koji nije baš komad mesa za roštilj ili pećnicu, a klasični gulaši su svima dosadili.
Ovo je recept koji vas neće namučiti sa pripremom, jer se peče u komadu uz odličan umak iz pećnice.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Slasni umak dopast će se svima, a meso će biti tako mekano da nećete trebati nož za rezanje.
Potrebno vam je:
- 1 kg juneće vratine
- 2 glavice ljutike ili jedna glavica luka
- 2 češnja bijelog luka
- žlica koncentrata rajčice
- 2 dcl crnog vina
- 3 dcl goveđeg temeljca
- 200 grama šampinjona
- sol
- biber
- majčina dušica
- masnoća za pečenje
Odrezak posolite i stavite biber. Zagrijte u širokom, a plitkom loncu koji može i u pećnicu i stavite ulje.
Zapecite junetinu s obje strane nekoliko minuta dok ne dobije boju. Sklonite odrezak sa strane, a u isti lonac dodajte nasjeckanu ljutiku. Zažutite je i dodajte joj češnjak, nekoliko puta provrtite te dodajte žlicu koncentrata rajčice.
Dodajte vino i kuhačom sve zapekle dijelove s dna lonca postružite. Kad vino počne ključati, dodajte temeljac. Čekajte da zakipi sve zajedno te u lonac vratite meso.
Posolite sve, dodajte biber i kašičicu sušene majčine dušice.
Pećnicu zagrijte na 165°C, lonac poklopite ili prekrijte aluminijskom folijom i pustite da se junetina peče sat i trideset minuta. Nakon toga izvadite, provjerite je li dovoljno tekućine, ako treba, dodajte još temeljca, i dodajte šampinjone koje ste očistili i narezali na polovice.
Poklopite i vratite u pećnicu na još pola sata do 45 minuta.Bitno je da se stvori gusti ljepljivi umak i da se meso bez problema skida od kostiju.
Najbolji prilog ovom jelu je pire krompir, uz hrpu salate, obećavamo vam prekrasan ručak.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.