Slatki projekt za vikend: Neodoljivi kolač sa pistacijama
Vikend koji je pred vama upotpunite ovim ukusnim kolačem od pistacija koji će se svima svidjeti.
Ukoliko volite razne pite i tartove, a zimi vam najviše prijaju one s orašastim plodovima, imamo odličan recept za vas.
Ovaj tart s pistacijama odličan je slatki projekt za vikend, a recept smo pronašli u knjizi Pistachio: Savory & Sweet Recipes Inspired by World Cuisines autorica Barbare Bryant i Georgeanne Brennan.
Novi detalji avionske nesreće u Sloveniji: Let bio zamišljen kao rođendanski poklon
Ovaj recept je namijenjen za osam porcija.
Sastojci za tijesto
- 165 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 55 g hladnog putera, narezanog na kockice od cca 1 cm
- 1 veliko jaje, lagano izmućeno
Okusi prošlosti: Nanin kolač s plazmom, orasima i višnjama
Sastojci za preljev
- 165 g svijetlog smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 2 kašike putera, rastopljenog i ohlađenog
- 2 cm mahune od vanilije
- 100 g pistacija, grubo nasjeckanih
- 75 g cijelih pistacija
Priprema
1. Zagrijte rernu na 175 stepeni.
2. Pripremite tijesto: u zdjeli, zajedno izmiješajte brašno i šećer. Umijesite puter rukama ili mikserom, trebaš dobiti mrvičastu smjesu. Dodajte jaje i 1 kašiku vode te mijesite dok ne dobijete jednolično tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider na 20-ak minuta.
3. Tijesto razvaljajte i stavite u okrugli kalup za tart, odrežite neravne rubove. Izbodite tijesto viljuškom i ponovno stavite u frižider da se dobro stisne.
4. Pripremite preljev: u zdjeli izmiješajte smeđi šećer, jaja i puter. Mahunu vanilije razrežite po dužini i sjemenke ubacite u smjesu. Mutilicom ili drvenom kuhačom sve dobro miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Umiješajte nasjeckane pistacije.
5. Preljev izlijte na tijesto, a po preljevu posložite cijele pistacije. Lagano pokrijte tart aluminijskom folijom.
6. Pecite tart oko 35 minuta, nakon toga maknite foliju i nastavite peći dok kora i nadjev ne dobiju zlaćanu boju, još otprilike 15 minuta.
7. Vrškom noža odvojite tijesto tarta od kalupa i izvadite tart. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.
Savjet više: Pečeni tart može se čuvati u frižideru, u posudi s poklopcem, bez dotoka zraka, do 2 dana. Možete ispeći i mini tartove s pistacijama, ali morate pripaziti na vrijeme pečenja (peku se kraće), piše Miss7.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.