Skuhajte griz na malo drugačiji način: Pogodan i za osobe sa alergijama

0
Radiosarajevo.ba
Skuhajte griz na malo drugačiji način: Pogodan i za osobe sa alergijama

Griz je jedan od doručaka koji su nam pravili u vrtiću, ali je često bio na meniju i kući kada bi se vratili umorni iz škole. 

Da bi se prisjetili ovog ukusnog doručka djetinstva, pripremimo ga u malo drugačijoj, ali i kremastijoj varijanti - od riže. 

Rižin griz je ukusna namirnica koja je popularna širom svijeta, a pogodna je i za osobe koje pate od intolerancije na gluten. 

Prof. dr. Enita Nakaš: Tačno je. Napuštam UNSA. Razlozi? Ima ih više, ali jedan je ključan

Rižin griz se spravlja isto kao i pšenični, sa razlikom da može biti pripremljen i sa vodom. Naravno, sa mlijekom je dosta ukusniji, a ukoliko ne konzumirate kravlje mlijeko, pripremite sa bademovim ili zobenim. 

Sastojci

  • 200 grama rižinog griza
  • 500 ml mlijeka
  • šećer ili sladilo
  • ekstrakt vanile ili po ukusu

Einsteinov omiljeni doručak mnogima neshvatljiv: Jeste li čuli da neko voli ovu kombinaciju?

Priprema

1. Skuhati mlijeko, te dodati griz i šećer, sladilo ili ekstrakt vanile.

2. Uz miješanje, kuhati 10-ak minuta, te skloniti sa vatre.

3. Kada smo sklonili sa vatre, servirati u posudice i pohraniti u frižider da se ohladi.

Griz služiti uz voće gdje će ono dodati dodatne nutritijente i slatkoću ili služiti u slanoj varijanti, kao prilog samo šećer zamijeniti sa solju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak