Sjajni savjeti: Evo šta trebate uraditi u bašti da biste je pripremili za jesen i zimu

0
Radiosarajevo.ba
Sjajni savjeti: Evo šta trebate uraditi u bašti da biste je pripremili za jesen i zimu

Iako možda još uvijek uživate u zadnjim danima ljeta, pravo je vrijeme da počnete razmišljati o spremanju vrtnog namještaja i uklanjanju korova prije nego stignu hladniji mjeseci.

Evo pet ključnih zadataka koje biste trebali obaviti u sljedećih nekoliko sedmica, tako da sve skupa bude ljepše, ali i zdravije te bolje dočeka sljedeće proljeće.

1. Uklanjanje korova i ostataka

S obzirom na to da se ljeto bliži kraju, sada je idealno vrijeme da iskoristite posljednje sunčane dane za pripremu vrta za jesen i zimu. Ako sada uklonite korov te uvenule i bolesne biljke, vrt će vam biti ljepši tijekom jeseni i zime te ćete si ujedno olakšati održavanje kad opet dođe proljeće.

Nijemci vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

2. Čišćenje vrtnog namještaja prije jeseni

Bilo da se radi o garniturama za sjedenje, jastucima ili roštiljima, pravilno čišćenje i spremanje vrtnog namještaja tokom jeseni i zime ključni su za produljenje njihovog vijeka trajanja. Nezbrinut namještaj može postati pljesniv, pa je važno temeljito ga očistiti i spremiti kako bi iduće ljeto izgledao lijepo.

3. Pohrana vrtnog namještaja

Nakon što je vrtni namještaj očišćen i osušen, pohranite ga na sigurno mjesto kako bi bio zaštićen od vremenskih nepogoda. Šupe i vanjski spremnici idealni su za skladištenje jer pružaju odličnu zaštitu.

Stiže septembar: Sada je pravo vrijeme da uradite ove poslove u bašti

4. Premještanje saksija u zatvoreni prostor

S dolaskom nižih temperatura i duljih noći, vrijeme je da svoje omiljene lončanice premjestite u zatvoreni prostor. Biljke su osjetljive na hladnoću, pa ih je potrebno zaštititi – bilo da ih unosite u kuću, stan ili staklenik.

5. Čišćenje oluka

Čišćenje oluka prije jeseni smanjuje rizik od začepljenja i potencijalnih oštećenja tokom hladnijih mjeseci. Začepljeni oluci mogu uzrokovati prelijevanje vode, što može oštetiti temelje vašeg doma, osobito tokom mraza, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak