Riješite se štakora zauvijek u vašem vrtu: Male napasti ne podnose miris ovih biljaka

0
Radiosarajevo.ba
Riješite se štakora zauvijek u vašem vrtu: Male napasti ne podnose miris ovih biljaka
FOTO: Screenshot / Ilustracija

Koliko god to zvučalo gadljivo, mnogi gradovi u svijetu muku muče s glodavcima, pa tako ni naši gradovi nisu iznimka.

Štakore se ponekad čak može vidjeti usred bijelog dana, a najčešće obitavaju oko napuštenih objekata, neaktivnih gradilišta i općenito oko smeća. U potrazi za hranom nerijetko mogu ‘istraživati‘ i privatna dvorišta, pa čak i pronaći način ulaska u vaš dom, gdje će žvakati drvo, zakopati se, napraviti gnijezdo, razmnožavati se...

Ako je situacija već toliko ozbiljna i alarmantna, stručnjaci će preporučiti hemijska sredstva, mišolovke i deratizaciju, no postoje opcije koje bi ih mogle spriječiti da uopće uđu u vaše dvorište. Štakori su osjetljivi na mirise. Osjete li one koji im smetaju, skloni su napustiti područje iz kojeg miris dolazi.

Liga prvaka | Dinamo i Crvena zvezda u društvu velikana. Evo ko dolazi u Zagreb i Beograd

Liga prvaka | Dinamo i Crvena zvezda u društvu velikana. Evo ko dolazi u Zagreb i Beograd

Trik za odvraćanje štakora od ulaska u vaše dvorište krije se zapravo u sadnji određenih biljaka. Ne morate ih zapravo ni posaditi da biste dobili zadovoljavajući rezultat. Preporučili su ih stručnjaci za suzbijanje štetočina iz firme Critter Control, koja pokriva područje Amerike i Kanade.

Bijeli luk

Ako volite uzgajati vlastitu hranu u svom vrtu, to bi moglo privući gladne štakore, ali dodavanje bijelog luka moglo bi poslužiti. Štakori preziru njegov miris. Ako ne želite uzgajati bijeli luk ili nemate mjesta, bijeli luk možete unijeti u svoj vrt jednostavnim postavljanjem lukovica oko gredica. To bi trebalo biti dovoljno.

Luk

Slično bijelom luku, štakori preziru miris luka. Međutim, možete koristiti luk za prevenciju bez da ga uzgajate u svom vrtu. Jednostavno stavite nekoliko kriški sirovog luka oko svog doma kako biste "otjerali štakore dalje od svog posjeda".

Lavanda

Ako vas uzgoj povrća ne privlači, razmislite o tome da posadite malo lavande oko kuće. Vama će snažan miris ovog cvijeta goditi, a istodobno će spriječiti štakore da namirišu potencijalnu hranu u vrtu, čineći ga zonom koja ih ne zanima, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije