Splićani ostavili 'poklon' gradonačelniku: "Ne možemo više, štakori upadaju u kuće..."

0
Radiosarajevo.ba
Splićani ostavili 'poklon' gradonačelniku: "Ne možemo više, štakori upadaju u kuće..."
Foto: Slobodna Dalmacija / Miševi u Splitu

Stanovnici splitskog naselja Lučca još muku muče sa susjedom koji je u svom dvorištu nagomilao hrpu otpada.

Dvorište u ulici Vrh Lučac je puno smeća, a miševi i žohari ordiniraju po stanovima i dvorištima susjeda. Štakori su se toliko razmnožili da im je život postao nemoguć, prozore ne mogu otvoriti ni po danu.

"Evo, nažalost, opet pišemo s Lučca vezano za smetlište. Život nam je postao nemoguć, štakori su se toliko razmnožili da ne možemo otvoriti prozore ni po danu. Ljudima sto metara od smetlišta, na visinama, štakori upadaju u kuće. Ostavili smo gradonačelniku Ivici Puljku i gradskoj upravi dvije 'plate' sa štakorima na frekventnim gradskim lokacijama uz malu poruku", ispričali su stanari za Slobodnu Dalmaciju.

Marco Di Ruzza o Muzeju Ars Aevi: Italija je uvijek vjerovala u ovaj projekat. San postaje stvarnost

Marco Di Ruzza o Muzeju Ars Aevi: Italija je uvijek vjerovala u ovaj projekat. San postaje stvarnost

Lučani, već pomalo razočarani inercijom nadležnih službi, više ne znaju šta će. Postavili su ove "plate", razmišljali o blokiranju Zvonimirove ulice, ali stanje na odlagalištu ostaje nepromijenjeno, osim što se dvorište svakodnevno gomila novim smećem.

"Nemamo opcija više. Razmišljamo kako 'natjerati' Grad da postupi po zakonu. Oni su dužni postupiti, kako im zakon jasno nalaže, u slučaju da se radi o privatnom prostoru ili prostoru na kojem je nepoznat vlasnik. Ovakva je situacija bez obzira vidi li se smetlište s ceste ili ne!

Odvratan prizor u Jadranskom moru zgrozio turiste: U moru kod rive plivaju - štakori

Odvratan prizor u Jadranskom moru zgrozio turiste: U moru kod rive plivaju - štakori

Ako bude požar, ako ih se prozove, ako se zakrči Zvonimirova, Grad će reći da postoji rješenje, da rade na tome, da se pokušalo nekoliko puta... Tužno. Tužno. Tužno. 

Ne znamo šta ćemo, u našim stanovima životi su nemogući. Grad nam svojom ignorancijom nanosi financijsku štetu i uništava kvalitetu života. Pomozite nam!", rekli su Splićani.

Na teren je u februaru izašao Državni inspektorat, nakon čega su zatečeno stanje prijavili Gradu Splitu, odnosno službi nadležnoj za komunalni red. Slobodna Dalmacija pisala je o tome, ali i nebrojeno mnogo puta sami stanovnici, što elektroničkom poštom, što u pisarnici. Nakon medijskog pritiska činilo se da će se nešto promijeniti, dio otpada tada je uklonjen, ali akcija čišćenja nikada nije zaključena.

Susjedi su nudili da će sami počistiti sporno dvorište, ali čovjek odgovoran za nagomilavanje otpada to nije prihvatio. Dapače, naknadno je izvjesio krpu s natpisom "Je*ite se svi! Ne dam smeće, crknite", a drugom prilikom metalnom šipkom je zbog svega napao susjedu.

Pričaju da su saznali i da je Grad donio rješenje o uklanjanju otpada, ali po njemu još uvijek ne postupaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije